ΕΚΘΕΣΗ-βόμβα του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος ανεβάζει επικίνδυνα τον πήχυ και αυξάνει την πίεση στους Γερμανούς. Το ΔΝΤ ζητεί πρωτοβουλίες εδώ και τώρα για το χρέος-κάτι που δεν θέλει να ακούσει ο Σόιμπλε. Το ΔΝΤ βλέπει ενεργοποίηση του Κόφτη καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα φέρουν το πλεόνασμα το 2018 μόλις στο 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ αποχαιρετά την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν αποφασισθεί “εμπροσθοβαρές” κούρεμα του χρέους.

Στην έκθεση το Ταμείο μιλά για την ανάγκη μια εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει η χώρα πρέπει να λάβει άμεσα «παραχωρήσεις» σε ότι αφορά τα νέα δάνεια με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια.

Αυτό θα έστελνε ένα σημαντικό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να εκπληρώσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης.

Το Ταμείο πιέζει στην έκθεση για πιο δραστικά μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρονιάς ως το 2018.

Χωρίς τα μέτρα αυτά, προειδοποιεί το ΔΝΤ, το χρέος της χώρας θα εκτοξευτεί από το 180% στο 250% του ΑΕΠ ως το 2060. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) θα εκτιναχτούν στο 60% του ΑΕΠ, τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους.

Στην έκθεση το ΔΝΤ τονίζει ότι από τα μέσα του 2014 η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρεψε ενώ υποστηρίζει πρακτικά πως οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων «δεν βγαίνουν». Επαναλαμβάνει ότι για να πιαστεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ απαιτείται «ηρωϊκή» προσπάθεια καθώς και ότι ο «κόφτης» δεν αποτελεί αποτελεσματικό αντίδοτο στις στέρεες μεταρρυθμίσεις. Είναι μη ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε επιπλέον προσαρμογή 4,5% του ΑΕΠ για να πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ επαναλαμβάνει η έκθεση που ουσιαστικά δείχνει ότι το Ταμείο επιμένει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα φέρουν το πλεόνασμα το 2018 μόλις στο 1,5%.

Kάτι που σημαίνει ενεργοποίηση του Κόφτη και Γαία Πυρί μειχθήτω!

Τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά του Βερολίνου, η συνέχεια αναμένεται εκρηκτική…


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger