Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νομικό υπόβαθρο για να αμφισβητήσει….
τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ανατολικά της Κρήτης και μέχρι το Καστελόριζο και ταυτόχρονα προκαλεί στρατιωτικά σε ολόκληρο το Αιγαίο “θερμαίνοντας” επικίνδυνα τα νερά του Αρχιπελάγους.

Σε αυτό αποσκοπεί η πρωτοφανής ενέργεια της να καταθέσει στον ΟΗΕ έγγραφο με το οποίο η Άγκυρα κατονομάζει ως τουρκική την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου, όπως επίσης και όλη την υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Οι απόψεις άλλωστε της Τουρκίας για το Καστελόριζο είναι γνωστές, όπως ότι “ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο”, αφού η υφαλοκρηπίδα του νησιού στέκεται εμπόδια στα σχέδια της για την έξοδο στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Αιγαίου και βεβαίως της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κοινοποιεί την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με πράξεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζοντας πολλές ακόμη διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς στον ΟΗΕ, ένα διεθνές όργανο που αποφασίζει βάσει αυτών.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Άγκυρα εγείρει ζήτημα στην συγκεκριμένη περιοχή, θέλοντας να οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος της ελληνικής AOZ, δηλώνοντας πώς “τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή συμπίπτουν με την μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου” και στα δυτικά περιορίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και των ανατολικών ακτών της Κρήτης.

Το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο, που λίγο έλειψε να προκαλέσει νέα ελληνοτουρκική κρίση, ήταν το Νοέμβριο του 2008, όταν η Τουρκία επιχείρησε παράνομα να κάνει γεωφυσικές έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή 80 ν.μ νοτίως της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και εντός των ορίων του FIR Αθηνών με το νορβηγικής σημαίας αλλά τουρκικών συμφερόντων πλοίο ερευνών «Malene Ostervold».

Το ερευνητικό πλοίο μάλιστα τότε κινούνταν με τη συνοδεία πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα της φρεγάτας TCG GEDIZ F-495, προκαλώντας την ελληνική αντίδραση, και την εντολή στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 να κινηθεί άμεσα προς την περιοχή.

Αδυνατιστικό φαγητό! Χάνε 2 κιλά τη μέρα! Συνταγή: Ένα ποτήρι...Αδυνατιστικό φαγητό! Χάνε 2 κιλά τη μέρα! Συνταγή: Ένα ποτήρι... Η λιποδιαλυτική συνταγή της γιαγιάς: 13 κιλά μείον σε 4 μέρες! Σε άδειο στομάχιΗ λιποδιαλυτική συνταγή της γιαγιάς: 13 κιλά μείον σε 4 μέρες! Σε άδειο στομάχι Η λιποδιαλυτική συνταγή της γιαγιάς: 13 κιλά μείον σε 4 μέρες! Σε άδειο στομάχιΗ λιποδιαλυτική συνταγή της γιαγιάς: 13 κιλά μείον σε 4 μέρες! Σε άδειο στομάχι Γράψε τη συνταγή για ένα ισχυρό λιποδιαλύτη! 5 κιλά μείον σε 2 μέρες! Πάρε...Γράψε τη συνταγή για ένα ισχυρό λιποδιαλύτη! 5 κιλά μείον σε 2 μέρες! Πάρε...

Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του «Malene Ostervold» και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ’ αυτής. Το νορβηγικό σκάφος απάντησε στην ελληνική κανονιοφόρο ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε και ακολούθως μετά την πάροδο αρκετών ωρών και διαβουλεύσεων αποχώρησε από την περιοχή. Ταυτόχρονα, υπήρξε έντονη διπλωματική δραστηριότητα.

Όταν διέρρευσαν τα τηλεγραφήματα του Wikileaks αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας, τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας είχε απειλήσει με βύθιση του σκάφους σε περίπτωση που συνέχιζε την έρευνα… Υπήρξε μάλιστα και εμπλοκή των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Τώρα η Άγκυρα επανέρχεται σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και το κλίμα περίεργο σε ολόκληρη την περιοχή. Εδώ και μήνες η Τουρκία προκαλεί με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων στην περιοχή των Οινουσσών και όχι μόνο και με πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.

Η ελληνική πλευρά, με την κατάθεση στον ΟΗΕ των αξιώσεων της Τουρκίας, δεν γνωρίζουμε αν πιάστηκε εξ’ απήνης ή γνώριζε κάτι, πάντως είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνει σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να απαντήσει στην σοβαρή αυτή πρόκληση και σίγουρα όχι να στείλει ένα διάβημα διαμαρτυρίας.

Και λέμε σε διπλωματικό επίπεδο διότι σε στρατιωτικό φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προληπτικά. Αναφέρουμε την αεροναυτική άσκηση “Μέδουσα-2016” που ολοκλήρωσαν χθες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τις Αιγυπτιακές με σενάριο ακόμη και την προσβολή στόχων επιφανείας, αλλά και την συνεχή παρουσία υποβρυχίου στην περιοχή του Καστελόριζου.

Χθες, έκανε την εμφάνιση του στη Μεγίστη το σύγχρονο υποβρύχιο “Ματρώζος”, ενώ προ ημερών στην περιοχή υπήρχαν δύο ελληνικά υποβρύχια, στο πλαίσιο ασκήσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι γεγονός πώς στο Πεντάγωνο υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις και τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία αυξημένη ετοιμότητα από πλευράς ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πώς οι προκλήσεις της Άγκυρας έχουν αυξηθεί από την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και μετά.

Εκτιμάται ωστόσο πώς αν πάσα στιγμή οι Τούρκοι μπορούν να βάλουν “φωτιά” στο Αιγαίο, καθώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν επιλέγει πιο σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά. Ίσως γιατί αναζητεί στα δυτικά εκτόνωση της εσωτερικής κρίσης που έχει προκληθεί στην Τουρκία από τα μέτωπα με τους Κούρδους και στη Συρία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger