Aνατροπή της τελευταίας στιγμής στη Βρετανία την ώρα που το φάντασμα του Brexit πλανάται πάνω από την Ευρώπη καθώς οι δημοσκοπήσεις για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Βρετανίας δείχνουν πως το τοπίο είναι ρευστό.

Με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν «τραμπάλα», τα δύο στρατόπεδα δίνουν την ύστατη μάχη καθώς πλησιάζει η ημέρα της κάλπης (23 Ιουνίου) κι ενώ η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις που προεξοφλούν θρίλερ για γερά νεύρα.

Την ίδια ώρα, το κυβερνών κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζεται διχασμένο: Ο Βρετανός πρωθυπουργός ηγείται της εκστρατείας της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε ενώ ο λαοφιλής – αθυρόστομος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου κι ένα από τα γερά στελέχη των Συντηρητικών, Μπόρις Τζόνσον, έχει πάρει «πάνω του» την εκστρατεία υπέρ του Brexit.

Για τους πολιτικούς αναλυτές, πάντως, το «κλειδί» για το αποτέλεσμα της κάλπης το κρατούν οι αναποφάσιστοι- συνήθως είναι οι πιο παραδοσιακοί ψηφοφόροι κατά συνέπεια τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε- το ποσοστό των οποίων προσδιορίζεται στο 14% .
Δημοσκοπήσεις

Σε έντεκα ημέρες, οι Βρετανοί θα απαντήσουν στο δίλημμα που απασχολεί την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια: θα πρέπει το Λονδίνο να παραμείνει στην ευρωπαική οικογένεια με όσα προνόμια και υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται ή να ακολουθήσει διαφορετική πορεία, διατηρώντας μια προνομιακή θέση με τη γηραιά ήπειρο.

Το ενδιαφέρον είναι όμως πως, η διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων – του Brexit και όσων τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε , παρουσιάζει αυξομειώσεις.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση που δείχνει πως, το 43% λέει «ναι» στο Brexit έναντι του 42% που τάσσεται κατά της εξόδου του Λονδίνου από την Ε.Ε. Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία «YouGov», η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «The Sunday Times».

Tην περασμένη Δευτέρα, η ίδια εταιρεία είχε διεξάγει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία , η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στις Βρυξέλλες είχε προβάδισμα μίας μόλις εκατοστιαία μονάδα.Χτες, δημοσκόπηση της Opinium που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Observer» έδειξε ότι το 44% των Βρετανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε, το 42% κατά και το 13% δήλωναν αναποφάσιστοι. Λίγες ώρες νωρίτερα δημοσκόπηση έδειχνε προβάδισμα δέκα μονάδων υπέρ του Brexit.
Mε τους δημοσκόπους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης , η Ευρώπη όπως και οι ΗΠΑ παίρνουν σαφή θέση κατά του Brexit.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας , Βόλφγκανγκ Σόμιπλε , παίζει το «χαρτί» της ισχυρής Ευρώπης. Ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας τόνισε ότι, «ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ευρώπη».

Ο Σόιμπλε εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι, σε περίπτωση που οι Βρετανοί πουν «όχι» στην Ε.Ε, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες ευρωπαικές χώρες.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης , της Βρετανίας και της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και τη γεωπολιτική σταθερότητα εάν η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει στην Ε.Ε «, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού, παρεμβαίνοντας έτσι στην αγωνία κυβερνήσεων και αγορών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger