Ύστερα από πολλούς μήνες, με σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις, όλα δείχνουν ότι βρέθηκε τελικά ο τρόπος να σωθεί η αλυσίδα των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος με νέο δάνειο της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ και με βασικό χαμένο στην όλη υπόθεση τους προμηθευτές της, για τους οποίους προετοιμάζεται κούρεμα της τάξης του 50% στις απαιτήσεις τους.

Από την άλλη μεριά, δημιουργείται έντονος προβληματισμός, αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορεί κάθε επιχειρηματίας να βγάζει τα χρήματα του στο εξωτερικό, να αφήνει όλη την αγορά απλήρωτη και ο ίδιος να απολαμβάνει τις διακοπές του στο Μαϊάμι παρακολουθώντας από μακριά τη διάσωση της εταιρείας του.

Οι συστημικές τράπεζες, η μια μετά την άλλη, εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης που έχει εκπονήσει ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η αλυσίδα του Σκλαβενίτη, η οποία με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει την κυριότητα περίπου 900 σημείων πώλησης που ανήκαν στην Μαρινόπουλος και θα γίνει μακράν η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στη χώρα.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστεί το 100% του ομίλου Μαρινόπουλου η οποία σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί με νέο δάνειο της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες θα έχουν option, που αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25%, ενώ το μάνατζμεντ θα ασκεί ο Σκλαβενίτης, χωρίς καμία συμμετοχή του Μαρινόπουλου. Η Σκλαβενίτης θα χρηματοδοτήσει τη νέα εταιρεία με ίδια κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ.

Και πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα διάσωσης; Πώς θα γίνει δυνατόν αφενός να επανεκκινήσει η αλυσίδα ύστερα από πολύμηνη διάλυση;

Και πώς η Σκλαβενίτης υπολογίζει να αποπληρωθούν τα τεράστια χρέη της Μαρινόπουλος που σύμφωνα με την κύρια αίτηση προσφυγής για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του πτωχευτικού νόμου περιελάμβανε συνολικές υποχρεώσεις 1,324 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι υποχρεώσεις και των άλλων τριών εταιρειών του ομίλου που κατέθεσαν σχετικό αίτημα για χρέη 490,6 εκατ. ευρώ;

Οι προμηθευτές

Όπως όλα δείχνουν, τα μεγαλύτερα θύματα της Μαρινόπουλος αλλά και της τελικής συμφωνίας θα είναι, εκόντες άκοντες οι προμηθευτές που έχουν υπόλοιπο άνω των 100.000 ευρώ. Σε αυτούς σχεδιάζεται να επιβληθεί υποχρεωτικό κούρεμα της τάξης του 50%. Τυχεροί είναι όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι και θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Η συνολική οφειλή της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές της, κυρίως μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί στους οποίους εγγυώνται ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τη συμφωνία είναι το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία προβλέπεται να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Οι απαιτήσεις τους είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από το συνολικό δάνειο των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 1,5% τα πρώτα 40 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, μαζί με άλλα 40 εκατομμύρια από την Σκλαβενίτης, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία, να ανακαινισθούν τα καταστήματα εξαφανίζοντας από την πρώτη στιγμή οτιδήποτε παραπέμπει στην εποχή του Μαρινόπουλου και να υπάρξει ανεφοδιασμός τους.


Τα καυτά ερωτήματα

Φυσικά όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και όσοι είναι γνώστες των σχετικών διαδικασιών ενημερώνουν το Newsbomb.gr ότι το εγχείρημα παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκο.

Επιπλέον, έχει χαθεί αρκετός χρόνος σε συζητήσεις και αδιέξοδες προτάσεις, ενώ το θέμα της αντιμετώπισης των προμηθευτών είναι πολύ κρίσιμο και τελικά δυσεπίλυτο.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται, όπως προσημειώθηκε, γενικευμένο κούρεμα οφειλών της τάξης του 50%.

Αυτό, όπως αναφέρουν αξιόπιστοι παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί ερωτήματα αλλά και σοβαρότατες παρενέργειες, ενώ ταυτοχρόνως προκαλεί και αντιδράσεις από τον ανταγωνισμό.

Το αρχικό ερώτημα που τίθεται είναι «πόσοι από τους προμηθευτές είναι πρόθυμοι ή αντέχουν οικονομικά να χάσουν τα μισά τους χρήματα;».

Από εκεί και πέρα, απειλείται φαινόμενο ντόμινο καθώς μετά το κούρεμα θα βρεθούν στην αγορά μεταχρονολογημένες επιταγές χωρίς αντίκρυσμα με βάση τις οποίες έχουν αποπληρωθεί οφειλές και έχουν δοθεί δάνεια από τις τράπεζες προς επιχειρηματίες.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο ανταγωνισμός που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «ενδεχόμενο κούρεμα στα χρέη των προμηθευτών θα λειτουργήσει ως αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ της Σκλαβενίτης».

Τέλος, αυτά που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά είναι κρίσιμες λεπτομέρειες για την τύχη των χιλιάδων υπαλλήλων της Μαρινόπουλος, για τα καταστήματα και εν γένει τα περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα ένα από τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τις διαδικασίες πτώχευσης της Μαρινόπουλος είναι η πώληση, τα τελευταία χρόνια, κτηριακών εγκαταστάσεων σε fund και off shore και η επανενοικίασή τους με εξαιρετικά αυξημένο τίμημα.

Είναι ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας που πρέπει να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη καθώς όπως έχει αποκαλυφθεί στο πρόσφατο παρελθόν ο όμιλος όχι μόνον δεν δημοσίευσε τους ισολογισμούς, αλλά αυτό ουσιαστικά τον βοηθούσε να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που τελικά φούσκωσαν τον λογαριασμό σε δυσθεώρητα ύψη.

Δυο από τα πλέον καυτά ερωτήματα τα οποία δεν τίθενται καθόλου στο Δημόσιο διάλογο είναι τα ακόλουθα:

1ον. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την «εργασιακή» ασφάλεια των εργαζομένων;

2ον. Ο Πάνος Μαρινόπουλος θα... τη βγάλει καθαρή; Έτσι απλά; Θα γίνουμε πάλι θεατές του έργου: «έριξα την εταιρεία στα βράχια κι έφυγα για το εξωτερικό;».


Το σχέδιο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατατεθεί νέο αίτημα στο δικαστήριο για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106θ του Πτωχευτικού Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι θα οριστεί νέα δικάσιμος πιθανόν για τις 28 Σεπτεμβρίου όπου το δικαστήριο θα κληθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει το σχέδιο, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο 106θ ορίζει μεταξύ άλλων ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης είναι δυνατή η μεταβίβαση της επιχείρησης ή μέρους της σε τρίτο έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, ή σε εταιρεία που συνίσταται από τους πιστωτές της έναντι εξόφλησης των απαιτήσεων».

Τα κέρδη και τα ρίσκα του Σκλαβενίτη

Όλα δείχνουν ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη ρίχνει μια μεγάλη... ζαριά επιχειρώντας να βρεθεί στην κορυφή του λιανεμπορίου. Όμως, για να συμβεί αυτό, απαιτούνται νέα δανειακά κεφάλαια της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα προστεθούν στις υπάρχουσες υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ευρεία αναδιάρθρωση των υφιστάμενων τραπεζικών και λοιπών υποχρεώσεων και επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης και των οφειλών με χιλιάδες επιχειρήσεις-προμηθευτές οι οποίες διατηρούν ανοίγματα στις τράπεζες και συνεργάζονται παράλληλα με άλλες αλυσίδες του κλάδου.





ΠΗΓΗ


ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger