Στους περισσότερους έχει τύχει να πατήσουμε κατά λάθος αχινό, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα και δεν βλέπουμε καλά πού πατάμε. Με την ευκαιρία και της φετινής μας εμπειρίας, μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας μαζί σας...

Αν πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος διαρκεί αρκετά μέχρι να τα βγάλετε.

Πρώτα από όλα αποφύγετε να πατήσετε το πέλμα στο έδαφος για να μην μπει ακόμα πιο βαθιά το αγκάθι.

Ξεπλύνετε με νερό και αλέιψτε με λάδι ώστε να μαλακώσει η περιοχή.  Ιδανικά θα ήταν να βάλετε ελαιόλαδο καθώς διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, βάλτε ακομη και baby oil.

Εναλλακτικά βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Κρατήστε το εκεί, ανανενώνοντας το ζεστό νερό αρχικά για να μειώσετε τον πόνο. (Αν έχετε λευκό ξύδι βάλτε μερικές σταγόνες).

Μόλις η περιοχή μαλακώσει, πιέστε με τα δάχτυλά σου ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά κάθε αγκάθι,  ώστε να βγουν.

Χρησιμοποιήστε έπειτα τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.

Καλό θα είναι να έχετε απολυμάνει το τσιμπιδάκι με οινόπνευμα ή οξυζενέ ή να κάψετε πρώτα τις άκρες του με αναπτήρα.

Οταν βγουν τα αγκάθια, πλύντε το σημείο με νερό και σαπούνι ή ρίξτε άφθονο οξυζενέ.

Καλύψτε με αυτοκόλλητο επίδεσμο για να μη μολύνετε οταν θα πατάτε το πόδι σας, αλλά αφαιρεστε το στον ύπνο για να κλείσει η πληγή.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε ένα γιατρό για να σας συμβουλεύσει.




ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger