Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει 3,1 δισεκ. Ευρώ σε περίπτωση λύσης, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Κάποιοι φαίνεται πως θέλουν το Κυπριακό να «λυθεί» άμεσα, χωρίς ίσως να εκφραστεί και η βούληση του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Το γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται στην περιοχή, σε συνδυασμό με τον πόλεμο της ενέργειας, καθώς η Κύπρος διαθέτεια τεράστια κοιτάσματα, κάνει ορισμένους να θέλουν να τελειώσουν γρήγορα με το θέμα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν οι πηγές, ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Διάσκεψη στη Γενεύη, ότι η ΕΕ σε περίπτωση λύσης θα διαθέσει το ποσό των 3,1 δισεκ. ευρώ.

 Το ποσό αυτό, θα αντληθεί από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) καθορίζει τα μέγιστα ετήσια ποσά («ανώτατα όρια») τα οποία μπορεί να δαπανήσει η ΕΕ σε διάφορα πολιτικά πεδία («τομείς») για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών. 

Το υφιστάμενο ΠΔΠ καλύπτει περίοδο επτά ετών: από το 2014 έως το 2020.

Το ΠΔΠ αυτό καθαυτό δεν αποτελεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία. 

Παρέχει ένα πλαίσιο για τον οικονομικό προγραμματισμό και τη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας την προβλεψιμότητα των δαπανών της ΕΕ.

Επιτρέπει επίσης στην ΕΕ την υλοποίηση κοινών πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετά μεγάλης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους.

 Καθορίζοντας σε ποιο βαθμό και σε ποιους τομείς θα πρέπει να επενδύσει η ΕΕ σε βάθος επταετίας, το ΠΔΠ αποτελεί τόσο μέσο έκφρασης των πολιτικών προτεραιοτήτων, όσο και εργαλείο δημοσιονομικού προγραμματισμού.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός εγκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο και συνήθως παραμένει κάτω από τα ανώτατα όρια δαπανών του ΠΔΠ, έτσι ώστε να διατηρείται κάποιο περιθώριο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών.

Το ζήτημα είναι τι θα πράξει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τα λάθη του οδηγούν σε μία «λύση» – παρωδία, όπου μόνη κερδισμένη είναι η Τουρκία.

Αργά χθες μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κείμενο, το οποίο προιονίζει το μέλλον της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –

Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου –

Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις, ενώ περιγράφοντας την πρότασή του, είπε ότι έχει αναγνωρίσει πως για να συμφωνηθεί μια μεταβατική περίοδος, πρέπει να δημιουργηθεί μια πολυεθνική αστυνομική δύναμη, με στόχο την πρόληψη ή την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε απειλών στην ασφάλεια είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων.

Σε σχέση με την ΕΕ επισήμανε ότι όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα απολαμβάνουν πλήρως των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών της ευρωπαϊκής οικογένειας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα άρθρα 42(7) και 222(1) της Συνθήκης της ΕΕ, τα οποία, όπως υπέδειξε, αναφέρονται στην υποχρέωση που έχει η ΕΕ να συνδράμει κράτος-μέλος σε περίπτωση που είναι θύμα ένοπλων εχθροπραξιών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι η πρόταση του προνοεί την καθιέρωση ενός συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. 

Ενός συμφώνου, πρόσθεσε, «το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση στερεών θεμελίων για τη μελλοντική σχέση των τριών χωρών, προς όφελος των λαών τους».

Την ίδια στιγμή ο Ρ. Τ. Ερντογάν απειλεί και εκβιάζει. Κάποιοι δεν βλέπουν τον όλεθρο που έρχεται.



ΠΗΓΗ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger