Του Πέτρου Καρσιώτη

Προσοχή σε παγκόσμια διαδικτυακή απάτη, που άπλωσε τα δίχτυα της και στη χώρα μας.

Χρησιμοποιώντας όνομα τραπεζικού υπαλλήλου, μέλη της λεγόμενης «νιγηριανής μαφίας» στέλνουν  αρχικά  e-mail σε ιδιώτες μέσω των οποίων τους πληροφορούν ότι αποδείχθηκαν οι… τυχεροί κλήρωσης και ότι κέρδισαν σημαντικό χρηματικό ποσό!

Προσθέτουν ότι προκειμένου να παραλάβουν το χρηματικό ποσό,  θα πρέπει  να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία παρουσιάζεται  ψευδώς, όπως αναφέρθηκε ήδη,  ότι ανήκει σε υπάλληλο της παραπάνω Τράπεζας.

Στη συνέχεια, και εφόσον τα θύματα απαντήσουν,  πείθονται,  μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, να αποστείλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων, για τα υποτιθέμενα… διαχειριστικά έξοδα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων!

Την τακτική αυτή ακολουθούσαν και δύο Νιγηριανοί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και ενός ακόμη αλλοδαπού.

Μετά την καταγγελία στην οποία προχώρησε η τράπεζα το όνομα του υπαλλήλου της οποίας χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, όλα τα στοιχεία  τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό εξακριβώθηκε το επίμαχο όνομα χώρου ( domain name ), η ονομασία του οποίου προσομοίαζε με αυτή του παραπάνω τραπεζικού ιδρύματος.

Ακολούθησε  αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, καθώς και επικοινωνία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών και τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, από την οποία προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση των αλλοδαπών

Σημειώνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «νιγηριανές απάτες», μέσω διαδικτύου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αλλοδαπές Αρχές.

Η έρευνα για τυχόν συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ....
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger