Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά από τον τουρκικό λαό να εγκρίνει μια συνταγματική μεταρρύθμιση ακριβώς στα μέτρα του. 

Με ένα «ναι» στο δημοψήφισμα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα μπορεί να κυβερνήσει ως «υπερ-πρόεδρος» μέχρι το 2029.

«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι καλό για το λαό μας. Ελπίζω ότι θα είναι καλό για τη χώρα. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής», είπε.

Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις μέσα στη Βουλή, μεταξύ των βουλευτών του ΑΚΡ και των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σε σημείο που κάποιοι ήρθαν στα χέρια.

Ο Ερντογάν τη χαρακτηρίζει απαραίτητη για τη σταθερότητα στη χώρα.

Τι αλλάζει

Με τα νέα μέτρα ο πρόεδρος αποκτά την εκτελεστική εξουσία που μέχρι σήμερα έχει ο πρωθυπουργός, θεσμός που καταργείται. Ο αρχηγός του κράτους θα έχει την εξουσία να διορίζει ή να απομακρύνει τους υπουργούς.

Θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στο έργο της δικαιοσύνης.

Από κοινού με το Κοινοβούλιο θα επιλέγει τέσσερα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι αρμόδιο να διορίζει και να απολύει το προσωπικό του δικαστικού συστήματος.

Το Κοινοβούλιο θα επιλέγει άλλα επτά μέλη.

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600.

Ο πρόεδρος θα μπορεί εύκολα να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο και να κυβερνά με διατάγματα.

Με μια απλή υπογραφή θα μπορεί να το διαλύσει και να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

Συμφωνίες και αντιδράσεις

Η Βουλή ενέκρινε τα 18 άρθρα της αναθεώρησης στις 21 Ιανουαρίου, με την αυξημένη πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών και των εθνικιστών.

Ο Ερντογάν αναμένεται να λάβει την πολυπόθητη έγκριση του λαού στο δημοψήφισμα, καθώς η δημοτικότητά του παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Είναι εμφανές ότι οι υποστηρικτές του δεν αποθαρρύνθηκαν από το κύμα συλλήψεων που ακολούθησε τα γεγονότα.

Όμως ένα κομμάτι του πληθυσμού συνεχίζει να διαμαρτύρεται για τις μαζικές διώξεις και αυτό που αποκαλούν αυταρχικότητα του προέδρου.

Μέσα και από το πολυδάπανο προεδρικό μέγαρο που εγκαινίασε το 2014, την μεγαλύτερη προεδρική κατοικία στον κόσμο, ο Ερντογάν επιθυμεί εμφανώς να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην τουρκική ιστορία.

πηγη:  euronews
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger