- Η Γερμανία ακύρωσε δυο εκδηλώσεις στο έδαφός της για το δημοψήφισμα του Ερντογάν.

- Σκέφτονται ακόμα και να απαγορεύσουν στον ίδιο τον Ερντογάν να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στο Βερολίνο.

- Τσαβούσογλου: Μάθετε να φέρεστε! Θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο!

- Κατηγορεί ευθέως τη Μέρκελ ότι εργάζεται υπέρ του "οχι" στο δημοψήφισμα.

- Στο παιχνίδι και απειλές για βόμβες.

Οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας δεν διάγουν την καλύτερη περιόδό τους. 

Η Τουρκία δουλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να υπερισχύσει το "ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και η Γερμανία από την πλευρά της δεν υποχωρεί στις παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν, ειδικά όταν πολλά από τα γεγονότα συμβαίνουν στο έδαφός της και με την τουρκική κοινότητα να απαριθμεί εκατομμύρια.

Σήμερα, η Τουρκία κατηγόρησε μάλιστα ευθέως τη Γερμανία ότι εργάζεται για τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου,  ακυρώνοντας δύο εκδηλώσεις υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

«Αυτοί (οι Γερμανοί) δεν επιθυμούν οι Τούρκοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εδώ, εργάζονται για το 'όχι'», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θέλουν να εμποδίζουν την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας», πρόσθεσε.


Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου απηχούν μια γενικότερη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με τη σύλληψη τη Δευτέρα του Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Άγκυρα.

Την Πέμπτη (02/03/2017) το Βερολίνο επεσήμανε ότι η σύλληψη του Γιουτσέλ, του πρώτου Γερμανού ανταποκριτή που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο των διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έβλαψε τις διμερείς σχέσεις. 

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, τόνισε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο», όμως δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η παρεμπόδιση διεξαγωγής εκδηλώσεων στη Γερμανία είναι σημάδι του πόσο πολύ η Γερμανία και η Δύση χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι αρχές της πόλης Γκάγκεναου απέσυραν την Πέμπτη την άδεια για τη διεξαγωγή εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. 

Η ομιλία αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει την υποστήριξη του 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντιογάν.

Οι αρχές της πόλης επικαλέστηκαν την έλλειψη χώρου στον χώρο στάθμευσης όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.
Στη συνέχεια ο Μποζντάγ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και επέστρεψε στην Τουρκία.


 Στην Άγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με υπουργικές πηγές.

Και οι αρχές της Κολωνίας εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης την Κυριακή, στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκί εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όταν οι Τούρκοι υπουργοί έρχονται στη Γερμανία, θα πρέπει να μιλούν με τους Γερμανούς υπουργούς. Υπό αυτή την πίεση δεν θα σας μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις σας μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε να συμπεριφέρεστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Απειλή για βόμβα

Την ακύρωση της συγκέντρωσης οι αρχές στη Γκάγκεναου της νοτιοδυτικής Γερμανίας  την πλήρωσαν ακριβά. Αναγκάστηκαν να εκκενώσουν σήμερα το δημαρχείο της πόλης μετά την απειλή για τοποθέτηση βόμβας, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μίχαελ Φάιφερ στα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Σήμερα περίπου στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) λάβαμε ένα απειλητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας και ο καλών ανέφερε ότι κίνητρο ήταν η ακύρωση χθες της εκδήλωσης με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης» Μπεκίρ Μποσντάγ, δήλωσε ο Ντίτερ Σπάναγκελ, τοπικός αξιωματούχος της πόλης.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv αν η απειλή για τοποθέτηση βόμβας συνδέεται με την ακύρωση της εκδήλωσης, ο Φάιφερ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η υπόθεση που κάνουμε, αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Υποθέτουμε ότι υπάρχει άμεση σχέση». Η αστυνομία ερευνά το δημαρχείο. «Δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρά υπόψη μας πρέπει να λάβουμε την απειλή αυτή», πρόσθεσε ο Φάιφερ.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποσντάγ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιείτο χθες Πέμπτη στο δημαρχείο της Γκάγκεναου ενώπιον υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger