Του Βασίλη Καπούλα

Τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό οι εξελίξεις στην περιοχή μας καθώς την ώρα της συνάντησης Α.Τσίπρα-Ν.Αναστασιάδη-Μ.Νετανιάχου με «μενού» ΑΟΖ και East-Med το γενικό επιτελείο του Ισραηλινού Στρατού επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο από τις κοινές ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Κύπρου.

Δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε άσκηση αλλά για μια επιχείρηση-πρόβα «απελευθέρωσης» κατεχόμενου χωριού.



Περιττό να αναφέρουμε την οργή που επικρατεί στην Τουρκία με τα ελεγχόμενα από τον Ρ.Τ.Ερντογάν ΜΜΕ να τονίζουν το γεγονός της «απελευθέρωσης».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση που διεξήχθη ποτέ σε τέτοιο επίπεδο και είναι η πρώτη φορά που ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει στοιχεία από τις μάχιμες του ομάδες.

Στην άσκηση μετείχαν οι επίλεκτοι στρατιώτες της μονάδας Egoz, δέκα ελικόπτερα τύπου Blackhawk καθώς επίσης ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τζιπ.

Στόχος της άσκησης ήταν η απελευθέρωση κατεχόμενου χωριού στην Κύπρο. Ο συμβολισμός είναι προφανής.



Αυτό εξηγεί και το «μέλι» που έσταζε ο Ν.Αναστασιάδης για το Ισραήλ ο οποίος φοβούμενος τουρκική επίθεση έσπευσε να πει ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε τυχαία» τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν η πόλη «έφερε τον τίτλο της μητέρας του Ισραήλ», αναδεικνύοντας «εξαίρετες προσωπικότητες, ραβίνους, αλλά και ακαδημαϊκούς», και προσέθεσε:

«Ευρισκόμενοι εδώ, δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε φόρο τιμής στους πέραν των πενήντα χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που υπήρξαν αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Α.Τσίπρα για την δυνητική ΑΟΖ  δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε ανακήρυξη.

«Η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός κάνει μια τέτοια αναφορά. Σε μία κοινή ΑΟΖ δηλαδή μεταξύ των τριών χωρών.

Υπενθυμίζουμε και τη δήλωση βόμβα του Μ.Νετανιάχου με αποδέκτη την Τουρκία:

«Όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε να έχει επαφές με την Ελλάδα και την Κύπρο πάντα εγώ σκεφτόμουν ότι είχαμε ένα παρελθόν λαμπρό, μεγάλο, αλλά δεν είχαμε κάποια σχέση στο παρόν. Είχαμε κάποια σχέση, βέβαια, αλλά δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούσαμε διότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους σχέσεις. Είμαστε τρεις δημοκρατίες, πραγματικά δημοκρατικά καθεστώτα και κοιτάζουμε το παρόν, κοιτάζουμε τι συμβαίνει στη δική μας περιφέρεια αλλά και αλλού. Αυτό δεν είναι ένα τόσο σύνηθες αγαθό, δηλαδή η δημοκρατία».

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε, τέλος, πως το γεγονός ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι τρεις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποτελέσει κοινό τόπο για τις τρεις χώρες και να τις φέρει μαζί. «Είναι τόσο φυσικό και τόσο προφανές γιατί έχουμε τόσες πολιτιστικές ομοιότητες, τόσες ομοιότητες σε επίπεδο αξιών και το γεγονός ότι είμαστε δημοκρατικά καθεστώτα αποτελεί τον πιο προφανή παράγοντα συνεργασίας», κατέληξε.


Η Τουρκία και προσωπικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν «έπιασε» το μήνυμα…

Όσο αφορά την άσκηση, 400 Ισραηλινοί κομάντο από την ειδική μονάδα Sayeret «απελευθέρωσαν» κατεχόμενο χωριό στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα.

Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε το 7μερο 7-14 Ιουνίου στο Τρόοδος με την συμμετοχή 400 Ισραηλινών κομάντο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η επίλεκτη δύναμη του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησε σε συνεργασία με μονάδες της ΕΦ εκπαιδευτικές ασκήσεις στην περιοχή του Τροόδους.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσγειώθηκαν στην βάση στην Πάφο με ελικόπτερα Blackhawk τα οποία ακολούθως πραγματοποίησαν πτήσεις στην περιοχή του Τροόδους.

Τα σενάρια των ασκήσεων περιλάμβαναν μεταξύ άλλων επιχειρήσεις σε εγκαταλελειμμένα χωριά και πραγματοποιήθηκε επίσης μαχητική εκπαίδευση σε ανοικτούς χώρους.

Σε συγκεκριμένο σενάριο Ισραηλινοί στρατιώτες φαίνονται να διασχίζουν ένα χωριό κατά την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, αξιωματικός του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι «Υπάρχει πλεονέκτημα για άσκηση σε άγνωστη τοποθεσία και νέα περιοχή».

πηγή: pentapostagma.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger