Απέκλεισε την ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική συμμαχία πριν από την επίλυση του ονοματολογικού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, δήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχουν νέες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πλέον η ΑΘήνα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την ΠΓΔΜ. Ηρθε ο καιρός να θέσουμε εμείς το τελεσίγραφο – πράγμα που ο Ν.Κοτζιάς το έκανε με ξεκάθαρο τρόπο- και να τελειώνουμε με το τεχνητό κρατίδιο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ, είναι ο μόνος που διασώζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η συνάντηση των κκ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, που ξεπέρασε τις δύο ώρες, χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ και την πορεία επίλυσης του δύσκολου ζητήματος του ονοματολογικού.


Ειδικότερα γιαυτό το θέμα, και τη σύνδεσή του με την ένταξη των Σκοπίων στο ευρωατλαντικό σύστημα, ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς- του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες. Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς».

Και πρόσθεσε:

«Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών».

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η πΓΔΜ μέλος -εφόσον κι εκείνη το επιθυμεί βέβαια- και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε την νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».

Παράλληλα δεσμεύθηκε τόσο προσωπικά όσο και ως ελληνική κυβέρνηση, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «να βρεθεί ένας δρόμος ορθού, επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού».

«Για αυτό», πρόσθεσε «θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα ξαναπιάσαμε το νήμα με τον Νίκολα, θα το συνεχίσουμε πιο σχεδιασμένα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στα Σκόπια, και ο διάλογος και η δημοκρατική διάθεση που έχουμε και οι δύο πλευρές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα βρούμε λύση».

«Από την σημερινή συζήτηση» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς «δε λύθηκε κανένα ζήτημα, όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά η καλή ατμόσφαιρα είναι θετική και άρα έχουμε τα καλύτερα δυνατά πλαίσια για να κουβεντιάσουμε το δύσκολο αυτό ζήτημα. Και για αυτή την καλή ατμόσφαιρα και την καλή διάθεση ευχαριστώ και πάλι τον Νίκολα, αν και ξέρετε ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί, είναι όμως μια καλή προϋπόθεση για να λυθεί ένα πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Θα δουλέψουμε για να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας. Δεν έχουμε αλυτρωτικές διαθέσεις».

Tι δήλωσε νωρίτερα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ παραχώρησε συνέντευξη γνωστοποιώντας την οπτική της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ απέναντι στο θέμα των Σκοπίων.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά μίλησε ο Ντιμιτρόφ, παρουσιάστηκε θετικός στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι έχει κάποιες ιδέες για τους τρόπους και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ονομασία.

O νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε πως έχει κάποιες ιδέες για τους τρόπους και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. .

Ο κύριος Ντιμιτρόφ πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν σοφό από την πλευρά του να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για δημιουργία μιας αξιοπρεπούς φιλικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των αγαλμάτων, αναφερόμενος στην τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος. «Αν έχουμε ένα μέλλον, είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως θα ήθελε τα δικά του παιδιά να θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουν φίλους, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε στην αίθουσα αναμονής πολλά χρόνια. Το πεπρωμένο μας είναι η Ευρώπη. Θα θέλαμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

pentapostagma.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. Ακόμη το παρών ιστολόγιο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται. 

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger