Όλα τα… όπλα, ακόμα και αν αυτά αντικατοπτρίζουν βία και νοθεία, φαίνεται πως έβγαλε ο Ερντογάν από τη φαρέτρα του προκειμένου να κερδίσει τις κρίσιμες εκλογές της Τουρκίας και να παραμείνει «σουλτάνος».

 Για την ακρίβεια, απόπειρες νοθείας και τραμπουκισμούς στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, καταγγέλλει το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες», κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.

Ο Τεζτσάν απαρίθμησε μάλιστα πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα…



Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.



«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», σημείωσε ο Τεζτσάν.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».

Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα, το HDP, κατήγγειλε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιες απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Όμως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, πως πληροφορήθηκε «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» όσον αφορά τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών.


Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λίγο αφού ψήφισε στην Άγκυρα, απηύθυνε έκκληση προς «όλους τους δημόσιους λειτουργούς» να αποτρέψουν απόπειρες νοθείας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχνάτε πως είστε κρατικοί λειτουργοί. Δεν είστε υπάλληλοι κάποιου πολιτικού κόμματος».

Τέλος, ο υποψήφιος του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, επανέλαβε τη βούλησή του να περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών μπροστά από την έδρα της ανώτατης εκλογικής αρχής, ενώ μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Πρόσθεσε, δε, πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά», αλλά «οι Τουρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν».

Απίστευτα περιστατικά σε όλη τη χώρα
Την ίδια ώρα, νέα περιστατικά νοθείας σε όλη την Τουρκία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Στη Σανλιούρφα (εκτός της γεμάτης κάλπης πριν καν… ανοίξουν), και συγκεκριμένα στο λύκειο Μπιλγκέ, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα, όταν ένα αυτοκίνητο δεν σταμάτησε μετά από εντολή τους.




 Ο οδηγός του αυτοκινήτου ακινητοποίησε τελικά το όχημα, μέσα στο οποίο έκπληκτοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρήκαν τέσσερα τσουβάλια ψηφοδέλτια, με το κόμμα του Ερντογάν!




 Στο Λύκειο Çağdaşkent της Μερσίνας υπήρξαν καταγγελίες ότι ο λυκειάρχης εμφανίστηκε για δεύτερη φορά να ψηφίσει, μαζί με κάποιους «δικούς του», ενώ κρατούσε μάλιστα δύο τσάντες γεμάτες ψηφοδέλτια!

Στο παρακάτω βίντεο, οι παρευρισκόμενοι έχουν σταματήσει έναν άνδρα ο οποίος κρατά ήδη σφραγισμένους φακέλους με ψηφοδέλτια, πριν ακόμα μπει στο κτήριο του σχολείου για να ψηφίσει…

Σε δημοτικό σχολείο του Ντιγιάρμπακιρ, τέλος, ένας ψηφοφόρος καταγράφει επίσης έναν άλλο, να κρατά ήδη σφραγισμένους 1.000 φακέλους…

Βουλευτής του Ερντογάν ξυλοκοπεί παρατηρητές του φιλοκουρδικού κόμματος σε εκλογικά τμήματα
Στην πόλη Ουρφα, στη νοτιοανατολική Τουρκία καταγράφηκαν τα πρώτα παρατράγουδα της εκλογικής διαδικασίας
στην Τουκρία.

Χρήστες του Twitter ανήρτησαν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον βουλευτή του Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, να χτυπά παρατηρητές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.


Σε άλλα πλάνα συγγενείςε του Γιλντίζ φέρονται να ψηφίζουν μαζικά και να ρίχνουν επιπλέον ψηφοδέλτια στις κάλπες


Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλαχαμίτ Γκιουλ, ότι οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και ότι «οι πολίτες ψηφίζουν με ειρήνη», οι καταγγελίες για περίεργα σκηνικά έντασης έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με την οποία κάποιοι απομάκρυναν με τη βία παρατηρητές από τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Σανλιούρφα.

Ειδικότερα, ο Μεχμέτ Αλή Σελέμπι, μέλος του CHP, κατήγγειλε ότι το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 30 παρατηρητές που επιτηρούσαν την εκλογική διαδικασία απομακρύνθηκαν διά της βίας από την περιφέρεια Σανλιούρφα.


Παράλληλα, δεν έλειψαν καταγγελίες για βουλευτή του κόμματος του Ερντογάν (AKP), ο οποίος φέρεται να έριξε πολλά ψηφοδέλτια στην κάλπη. Συγκεκριμένα, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Γιλντίζ απεικονίζεται να κρατά πολλά ψηφοδέλτια, τα οποία όπως κατήγγειλαν μάρτυρες έριξε στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο λύκειο Suruc Gap της Σανλιούρφα.

Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους εκλογικούς παρατηρητές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό.



ΠΗΓΗ: .newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger