Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου (συνταξιούχος διευθυντής της… ΕΥΔΑΠ και σημαίνον στέλεχος του Συλλόγου Φίλοι του Αγίου Ορους) βρίσκεται στην Ιερά Κοινότητα 21 χρόνια ακριβώς, από τα οποία οκτώ χρόνια ως διοικητής και τα υπόλοιπα ως υποδιοικητής.
Ο πρώτος διορισμός του έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρέμεινε στη θέση του και επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και του ανανέωσε τη θητεία του ο Νίκος Κοτζιάς, παρά το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα επιχείρησαν (ανεπιτυχώς) να τον καρατομήσουν και να τοποθετήσουν ανθρώπους δικής τους επιρροής. Εως τώρα ο Κοτζιάς αντιστέκεται και δεν υπογράφει την αντικατάσταση του Κασμίρογλου, ενώ διάφορες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πολιτικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για «κατάληψη» του Αγίου Ορους.
Ο πολιτευτής
Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επισκέπτεται συχνά το Αγιον Ορος, ότι με δική του εντολή τα βαριά μηχανήματα της ΜΟΜΑ κατασκευάζουν γεφύρια και δρόμους και πως άνθρωποι της δικής του επιρροής όπως ο πολιτευτής Γαβριήλ Αβραμίδης (ορισμένοι τον εμφανίζουν και σύμβουλο του Καμμένου) ήταν υποψήφιοι (όπως λεγόταν) για τη διοίκηση του Αγίου Ορους. Ομως ο Κοτζιάς δεν ενέκρινε, όπως ελέχθη, τον διορισμό του.
Αλλά ο Καμμένος επιμένει κάθε λίγο και λιγάκι να επισκέπτεται το Αγιον Ορος με διάφορες αφορμές.
Για παράδειγμα, τα Φώτα παρευρέθη στα εγκαίνια λειτουργίας του νέου λιμενοβραχίονα στην περιοχή Καρούλια, στο νότιο τμήμα της Χερσονήσου του Αθω, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη μονάδα Μηχανικού του Γ” Σώματος Στρατού. Εν συνεχεία επισκέφθηκε το ησυχαστήριο των Δανιηλαίων (Κατουνάκια), όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή.
Ο καθηγητής
Ενα άλλο όνομα που ακούστηκε ότι προωθείται για τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους είναι του καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινού. Εχει ενδιαφέρον το άρθρο του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2017, που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα», με το οποίο για πρώτη φορά αναμειγνύει και τον αμερικανικό παράγοντα σε μια επίσκεψή του στο Αγιον Ορος. Γράφει ειδικότερα:
«Ηταν απόγευμα όταν φθάσαμε με τον γιατρό της αμερικανικής πρεσβείας στη Σιμωνόπετρα. Μετά από τη σύντομη τακτοποίηση στα «κελιά» μας, χτύπησε το τάλαντο για τον εσπερινό, τον οποίο και παρακολουθήσαμε εγώ εύκολα, ο αμερικανός γιατρός υποθέτω δύσκολα. Ο ιερομόναχος της ακολουθίας, μετά το «Δι” ευχών», μας έκανε νόημα να μην απομακρυνθούμε. Πράγματι, αφού έβγαλε τα άμφια και φόρεσε τον μοναχικό σκούφο, μας κάλεσε σ” έναν περίπατο μαζί του, έξω από το μοναστήρι.
Μπροστά πήγαινε ο μοναχός με τον Αμερικανό κι εγώ ακολουθούσα, παρακολουθώντας με κάποια έκπληξη τα γέλια και την ενθουσιώδη κουβέντα τους, όταν κατάλαβα ότι είχαν και οι δύο μεγαλώσει στο Λονγκ Αϊλαντ της Β. Αμερικής, με κοινές μουσικές προτιμήσεις στα τραγούδια του Lou Reed και του Leonard Cohen. Ο πατήρ Μάξιμος, όπως ήταν το μοναστικό όνομα του ιερέα, συνέχισε να μοιράζεται με τον Αμερικανό και εμένα κομμάτια της ζωής του, ακόμα και τι τον ώθησε να γίνει μοναχός στο Αγιον Ορος: «Εγινα καθηγητής στο Harvard στα σαράντα μου, μου δώσανε ένα μεγάλο γραφείο με δερμάτινα έπιπλα – γνωρίζετε εσείς, κύριε Λινέ, έτσι δεν είναι;»…».
Το βέτο Κοτζιά
Αλλά ούτε αυτή τη φορά «περπάτησε» η νέα υποψηφιότητα, η οποία ωστόσο μένει στο τραπέζι. Υπήρξαν και άλλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για αντικατάσταση του Κασμίρογλου, πλην όμως ο Κοτζιάς δεν υπογράφει για κανέναν διάδοχό του.
«Το Αγιον Ορος μιλάει με τη σιωπή του, ενώ συγχρόνως ασκεί στους επισκέπτες – προσκυνητές μια μεγάλη ελκτική δύναμη» λέει συχνά και όταν αναφέρεται στην παρουσία του Ιερού Σώματος, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής διοίκησης. Με ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ότι καθ” όλη τη διάρκεια της θητείας του δεν υπήρξε καμία κρίση στην Ιερά Κοινότητα και βεβαίως δεν ανησυχεί όσο τον στηρίζει και ο Πατριάρχης και ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών ότι θα απολέσει τη διοίκηση, παρά τα μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν.
Η απέλαση των ρώσων διπλωματών είχε και άρωμα Αγίου Ορους. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτή τη εξέλιξη τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα αποτρέποντας τους Ρώσους να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος.
Και ο προσκυνητής… Πάιατ
Εφέτος για πρώτη φορά το Αγιον Ορος επισκέφθηκε και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Ηταν μια κίνηση ματ (όπως ερμηνεύτηκε) από πλευράς Αμερικανών για να μετριάσουν ή και ακόμα να αφανίσουν τη ρωσική επιρροή στο Αγιον Ορος (με τις επισκέψεις του Πούτιν και άλλων ρώσων πολιτικών). Ας μην ξεχνάμε και τούτα:
* Στην προεκλογική περίοδο ο (αυτοαποκαλούμενος ως «άθεος») Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Αγιον Ορος. Ζήτησε μάλιστα να μείνει μόνος του για δέκα λεπτά με την Πλατυτέρα των Ουρανών χωρίς να δώσει σε κανέναν εξήγηση γιατί το έκανε αυτό. Μάλλον για επικοινωνιακό σόου (όπως αργότερα αποδείχθηκε) και
* Ολοι οι μοναχοί του Αγίου Ορους έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Ρωσικά, βουλγαρικά και σερβικά μοναστήρια δεν αναγνωρίζονται παρά μόνον ρωσόφωνα (όπως του Αγίου Παντελεήμονος), βουλγαρόφωνα κ.τ.λ. μοναστήρια.
Πηγή: tanea
Δημοσίευση σχολίου
Blogger Facebook