Απερρίφθη χθες, για πέμπτη συνεχή φορά, το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλλει οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί, Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνται από την 2α Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. 

Οι δυο νέοι οδηγήθηκαν χθες στο δικαστήριο. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Αγγελος Μητρετώδης κατέθεσε ότι «Δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης τόνισε:  «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές του Τούρκου εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας ζήτησε συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει την κατηγορία καθώς η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να έιχαν ελάχιστη γνώση πορείας στην περιοχή, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα διάπραξης του εγκλήματος. «Το κατώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη και στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Να σημειωθεί ότι επισήμως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική δικαιοσύνη στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και τα όσα είπε ο Τούρκος εισαγγελέας περί συνέχισης της εξέτασης του ψηφιακού υλικού μοιάζουν περισσότερο με απειλές του τύπου αν θέλουμε, θα επιβαρύνουμε το κατηγορητήριο. 

Ακόμη ο εισαγγλέας, χθες, κατά την εξέταση του αιτήμαγος για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έθεσε το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους», παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κάνει προσπάθειες για δήλωση μόνιμης κατοικίας των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία. 

Να σημειωθεί ότι σήμερα αίρεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που τυπικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν μπορούν να κρατούνται. Από τη μια, αυτή η εξέλιξη γεννά ελπίδες, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι τα περί άρσης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και τα όσα συνεπάγεται 
κάτι τέτοιο, στην Τουρκία, είναι σχετικά. 





Συνάντηση των 2 Ελλήνων με τον Ευρωπαίο πρέσβη

Εντωμεταξύ,  συνάντηση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είχε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ.

Στη συνέχεια ο πρέσβης επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον ενημέρωσε ότι ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες αρκετών εβδομάδων κατάφερε να λάβει άδεια από τις τουρκικές αρχές για να τους επισκεφθεί στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στη συνάντηση που διήρκεσε αρκετή ώρα ο πρέσβης διαπίστωσε ότι οι δύο αξιωματικοί μας βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση και σωματική και πνευματική παρά τους 4,5 μήνες της παράνομης κράτησής τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης τον ευχαρίστησαν τόσο για την επίσκεψή του όσο και για τη ολόθερμη υποστήριξη και την αμέριστη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην περιπέτεια που περνάνε.

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία παίζει με τις ζωές των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών μας

Στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Οπως είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια», σημειώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια μεταστροφή της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό.

«Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, τις διπλωματικές και νομικές δυνατότητες, όμως όλα εξαρτώνται από την τουρκική Εισαγγελία, που στο σύστημα της χώρας είναι εξαρτώμενη από την τουρκική Κυβέρνηση».

«Ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές νιώθει αρκετά ασφαλής κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση και νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών», κατέληξε επί του θέματος ο κ. Τζανακόπουλος.








Το παράπλευρο δικαστήριο κατάντησε σαν  την «Η Δίκη» του Κάφκα


Λειτουργεί παράλληλα με την επίσημη Δικαιοσύνη, δεν έχει όμως καμιά σχέση με αυτήν. Έχει τους δικούς του νόμους που είναι όμως ασαφείς και σκοτεινοί.  





Πηγή: iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger