Οι περισσότεροι  γνωρίζουμε κάποιες γενικές πληροφορίες για την πάπρικα. Ξέρουμε ότι πρόκειται για πιπεριά που υπάρχει σε γλυκιά και καυτερή γεύση, η οποία χρησιμοποιείται στα φαγητά αυτούσια ή ως μπαχαρικό. Στο σημερινό μας άρθρο θα εμβαθύνουμε περισσότερο στις ιδιότητες και τα μυστικά της συντήρησης αυτού του πασίγνωστου μπαχαρικού.






Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα δεν υστερεί σε γεύση.  Το μπαχαρικό δημιουργείται από την κόκκινη πιπεριά  και φτάνει στο τραπέζι μας σε μορφή σκόνης. Μπορεί να έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε θερμίδες, παρέχει όμως πλούσια οφέλη λόγω της περιεκτικότητας του σε καροτενοειδή. Ουσίες που περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και σίδηρο.




Ήρθε στην Ευρώπη και διαδόθηκε μέσω του εμπορίου στην Ασία και την Αφρική, αρκετούς αιώνες πριν, από τις χώρες της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Στις μέρες καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ειδικά στην Ευρώπη έχει την τιμητική της σε χώρες όπως Σερβία, Ισπανία, Ουγγαρία και φυσικά συνεχίζεται η καλλιέργεια σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.




Θρεπτικά οφέλη της πάπρικας '


Δείτε τι προσφέρει η πάπρικα στην υγεία σας

Έχει πλούσια περιεκτικότητα σε:

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή (που της παρέχει το έντονο κόκκινο χρώμα)

Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελεί την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Με μόλις 19 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, η πάπρικα προσθέτει μόνο μια αμελητέα ποσότητα στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας, αλλά έχει είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά.



Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης. Καταναλώνοντας μόλις 12 mg πάπρικα ημερησίως, θα έχετε καλύτερη όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών. Κάθε μερίδα πάπρικας έχει 1,3 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που αντιστοιχούν στο 11% του ημερήσιου στόχου.

Λουτεΐνη

Ζεαξανθίνη (Συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης)


Βιταμίνη Ε 


Κάθε κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε, ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε  (είναι αντιοξειδωτικό  που βοηθά στον έλεγχο  και συμβάλλει στη σωστή πήξη του αίματος και καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων  , καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.

Σίδερο



Προσθέτοντας πάπρικα στη διατροφή σας θα σας βοηθά να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό σας μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 1,4 mg σιδήρου, δηλαδή το 8% και 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.



Τα μυστικά της συντήρησης


Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε συνδυασμούς, είτε το καθένα ξεχωριστά, στα φαγητά. Ανάλογα τι πρόκειται να μαγειρέψετε υπάρχει και ο κατάλληλος συνδυασμός. Εδώ και καιρό έχουμε ανοίξει την ενότητα με τα μπαχαρικά και συγκεκριμένα ποιοι συνδυασμοί ταιριάζουν ανάλογα με το φαγητό που θα ετοιμάσουμε. Σήμερα θα δούμε για την πάπρικα και πώς να τη συντηρήσουμε για περισσότερο καιρό.




Μπορεί να έχετε διαπιστώσει πως τα μπαχαρικά αντέχουν στο ντουλάπι για μήνες ολόκληρους και πολλά χρόνια. Δε συμβαίνει το ίδιο με την πάπρικα. Πού για να διατηρηθεί περισσότερο καιρό πρέπει να αποθηκεύσουμε σε μέρος ξερό και δροσερό. Μάλιστα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να είναι καλύτερα, η αποθήκευση της να γίνει στο ψυγείο. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσει το χρώμα περισσότερο καιρό, αλλά και το ιδιαίτερα γλυκό άρωμα της.




Σε γενικές γραμμές να θυμάστε πως είναι καλύτερο να προμηθεύεστε μικρές ποσότητες. Θα τελειώνει γρήγορα και δε χρειάζεται να τη φυλάξετε σε δοχεία. Δώστε προσοχή σε αυτές τις μικρές και απλές συμβουλές και δεν υπάρχει κίνδυνος (ποτέ ξανά), να πετάξετε την πάπρικα που αγοράσατε.



ΠΗΓΗ: .votanonkipos.gr     .iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger