Που θα απορροφηθούν;..

Άγνωστο.Σίγουρα θα πάρουν τον δρόμο στο ταμείο ανεργίας ..

Θύματα της νέας τεχνολογίας.Κλείνουν 800 καταστήματα .7.000 υπάλληλοι στον ΔΡΌΜΟ.


Όπως αναφέρει το mononews.gr :Όλα αλλάζουν στο δίκτυο των τραπεζών καθώς θα κλείσουν πάνω από 800 καταστήματα και χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι –τουλάχιστον 7.000- θα δουν την έξοδο.

Οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι σαρωτικοί.

Και είναι επόμενο καθώς οι τράπεζες περνάνε σταδικά στη νέα ψηφιακή εποχή. Οι απαιτήσεις της πελατείας αλλάζουν. Και μαζί τους αλλάζουν και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Και μην ξεχνάμε ήδη στην αγορά η Τράπεζα Πειραιώς λάνσαρε το πρώτο ψηφιακό δάνειο.

Το μεγάλο μαχαίρι θα πέσει στο δίκτυο.

Το mononews.gr έγινε προ ημερών κοινωνός μιας στιχομυθία που είχαν δύο τραπεζίτες. Ο ένας διοικεί τράπεζα και ο έτερος είναι επικεφαλής του τομέα διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών:

-Αν σήμερα έστηνες μία τράπεζα, τι δίκτυο καταστημάτων θα κάλυπτε πλήρως την πελατεία της; ήταν το ερώτημα.

-Με 250 καταστήματα θα ήταν απολύτως καλυμμένη, ήταν η απάντηση.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί και την επόεμνη τριετία, τίποτα δεν θα θυμίζει το σημερινό τραπεζικό δίκτυο, τουλάχιστον σε ότι αφορά το μέγεθος.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο, το δίκτυο της κάθε συστημικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 με 300 καταστήματα. Στο τέλος του 2017 –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστημάτων. Περισσότερα λοιπόν από 800 καταστήματα το επόεμνο διάστημα θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά.

Και όπως είναι φυσικό, τα «λουκέτα» που θα μπουν στα καταστήματα θα οδηγήσουν και στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων.Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι κοντά στη σύνταξη θα αποχωρήσουν με πρόσθετο bonus και από τα προγράμματα εθελουσίας, τα οποία θα συνεχίσουν να «τρέχουν», μέχρι να στερέψουν οι δεξαμενές εργαζομένων από «παλιάς κοπής» υπλλήλους και οι τράπεζες στελεχωθούν με «νέο αίμα».

Ενώ θα πρέπει να βρεθεί λύση και με τους εργαζόμενους που απέχουν πολλά έτη από το να βγουν στην σύνταξη.

Και όπως παραδέχονται στελέχη των τραπεζών «δεν αποκλείεται» να ανοίξει και κύκλος απολύσεων….

Σύμφωνα με τη σημερινή διάρθρωση τον μεγαλύτερο αριθμό δικτύο και εργαζομένων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς την εποχή των συγχωνεύσεων απορρόφησε σημαντικό αριθμό τραπεζών (Αγροτική, Κύπρου, Μillennium κλπ).

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές από την Πειραιώς -σε επίπεδο ομίλου- θα πρέπει να αποχωρήσουν περί τις 5.000 εργαζόμενοι, ενώ για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές ο αριθμός των υπαλλήλων που θα δει την έξοδο «παίζει» στα 500 με 700 άτομα.

Η Πειραιώς είχε στο τέλος του 2017 (στοιχεία ΕΕΤ) Πειραιώς 12.848 εργαζόμενους και 622 καταστήματα. Η Εθνική 9.970 εργαζόμενους και 485 καταστήματα. Η Alpha 8.341 εργαζόμενους και 469 καταστήματα και η Eurobank 8.026 εργαζόμενους και 396 καταστήματα.

Τα στοιχεία των τελευταίων ετών είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και τις αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Συγκεκριμένα το 2017, ο αριθμός των υπαλλήλων στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica, HSBC ήταν 40.317 άτομα και το δίκτυο αριθμούσε 2.042 καταστήματα. Το 2016 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 41.119 άτομα και 2.206 καταστήματα. Ενώ το 2011, πριν ξεκινήσει ο κύκλος των σαρωτικών συγχωνεύσεων, οι τράπεζες άμεσα μέλη της ΕΕΤ ήταν 19, με 56.042 εργαζόμενους και 3.565 καταστήματα.

Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, η «μεταμόρφωση» του δικτύου είναι επιβεβλημένη, και ότι προβλέπεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει ο SSM, καθώς οι νέες τεχνολογίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger