Αιφνιδιαστικές ασκήσεις ξεκίνησε ο σερβικός στρατός - «Φωτιά και ατσάλι» από το Βελιγράδι με το βλέμμα στον διαμελισμό του Κοσόβου

Χαμηλές πτήσεις σερβικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία), προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, οι πτήσεις γίνονται μετά το αίτημα των τοπικών αλβανικών δήμων να συμμετάσχουν στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όσον αφορά το καθεστώς των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο σχετικά με αυτό των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, οι αρχές των Βρυξελλών δήλωσαν ότι η συμπερίληψη της Κοιλάδας του Πρέσεβο δεν είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, σύμφωνα με το echedooros.

Αν και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάννιτς δήλωσε στην τοπική ιστοσελίδα «Presheva Jonë» (‘Το Πρέσεβό μας’) ότι «οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόβλημα, μπορούν να μιλήσουν στην ΕΕ για τους Αλβανούς στη Σερβία, δηλαδή στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, εάν συμφωνήσουν οι Θάτσι και Βούτσιτς…».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη τα σερβικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από τους αλβανικούς οικισμούς της Κοιλάδας, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ραγδαίες εξελίξεις και «χοντρό» παιχνίδι στα Βαλκάνια
Γερμανοί, Αμερικανοί, και λοιποί έχουν βάλει ως σκοπό να διευθετήσουν τις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων πάση θυσία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μην αφήσουν ελεύθερο πεδίο στους Ρώσους.

Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές καθώς για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια μυρίζουν… μπαρούτι. Στους κατοίκους του χωριού Καρακέβε στο δήμο Καμένιτσα επικρατεί αναστάτωση καθώς είδαν Δυνάμεις του Κοσόβου (KFOR) να τοποθετούν πινακίδες που ορίζουν τα προσωρινά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Το περιστατικό έγινε την Παρασκευή το πρωί και όπως επισημαίνεται από τοπική ιστοσελίδα «η οριοθέτηση αυτή έφερε τα εδάφη τους στην πλευρά της Σερβίας και όχι στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ήταν». Ο Σελβέρ Λενιάνι πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Καρακέβε (Karaqevë) δήλωσε ότι αυτή η δράση των KFOR έχει προκαλέσει ανησυχίες στους κατοίκους.

«Οι πινακίδες αυτές τοποθετήθηκαν σήμερα το πρωί στις 10 η ώρα, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας των KFOR. Αυτό μας φόβισε και μας έκανε να καταλάβουμε ότι η διαίρεση εξουσιοδοτείται από τον διεθνή παράγοντα. Έχουμε τα χωράφια μας εκεί που τώρα θα εργαζόμαστε παράνομα, αυτό πρέπει να συζητηθεί επειγόντως στα κεντρικά όργανα της χώρας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν τοποθετηθεί αυτές οι πινακίδες, η σημερινή δράση έχει δημιουργήσει μια ανησυχητική κατάσταση σε συνδυασμό με τον διάλογο που γίνεται με τη Σερβία.

Είναι προφανές πως η κατάσταση στα Βαλκάνια ξεφεύγει για μια ακόμη φορά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν το φυτίλι ανάψει…

Με πληροφορίες από: pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger