Οι λεγόμενες αγορές, που κατά κύριον λόγο βρίκονται στις ΗΠΑ, δεν αφήνουν σε ησυχία την Αγκυρα. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία και η ευρύτερη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας με τη Δύση πυροδοτούν νέες αναταράξεις στις τουρκικές αγορές.
Η λίρα, οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας δέχονται σήμερα Πέμπτη ισχυρότατες πιέσεις και η αιμορραγία θα μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων, επιμένουν και οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική, που προωθεί ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως και 2% στο νέο ιστορικό ναδίρ των 5,0924 λιρών ανά δολάριο.
Έχει χάσει περισσότερο από το 25% της αξίας του από τις αρχές του έτους, γεγονός που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και οδηγεί στο χείλος του γκρεμού δεκάδες επιχειρήσεις, που βαρύνονται με υψηλότατα χρέη σε αμερικανικό δολάριο.
Στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου έκανε άλμα 89 μονάδων βάσης, στα επίπεδα ρεκόρ του 19,48%.
Μαζικές ρευστοποιήσεις επικρατούν και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Με τις μετοχές τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών να δέχονται σφυροκόπημα, ο δείκτης BIST του χρηματιστήριου υποχώρησε έως και 2,8% ενδοσυνεδραικά και στις 12.50 ώρα Ελλάδος κατέγραφε πτώση 2,6%.
Ο τουρκικός δείκτης εμφανίζει απώλειες περίπου 18% από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση διεθνώς, σε όρους τοπικού νομίσματος.
Οι πιέσεις στο τουρκικό ενεργητικό δεν αποκλείεται να ενταθούν αύριο, Παρασκευή, καθώς θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με ειδικούς να προβλέπουν ότι επιταχύνθηκε κι άλλο τον Ιούλιο, στο 16,3%, την ώρα που ο επίσημος στόχος είναι το 5%.
Η κεντρική τράπεζα, στην τελευταία συνεδρίασή της, στις 24 Ιουλίου, υποκύπτοντας στις πιέσεις Ερντογάν, απέφυγε να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο δανεισμού και πολλοί προειδοποιούν πλέον πως θα χάσει τη μάχη, αφήνοντας την οικονομία να «καεί» από την υπερθέρμανση.
Πεινάει ο μέσος Τούρκος
Ακριβότερο κατά 15% είναι το ψωμί στην Τουρκία, ενώ η τιμή ενός iPhone έχει αυξηθεί κατά 25%. Η ζωή στην Τουρκία γίνεται διαρκώς ακριβότερη, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 15% και αναμένεται να εκτιναχθεί περαιτέρω.
Εκτός από τους καταναλωτές που βιώνουν την ακρίβεια, η υποτίμηση της λίρας δυσχεραίνει τη θέση πολλών τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια σε ξένο νόμισμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν και να σημειωθεί κύμα πτωχεύσεων.
Το περασμένο έτος η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 7,4%, με υψηλότερο ρυθμό, δηλαδή, από τον αντίστοιχο της Κίνας και της Ινδίας. Οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν, όμως, για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει πλέον το 6% του ΑΕΠ.

 πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Blogger