Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι ισχυρές καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και ο παγετός.

Μάλιστα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στην Αττική.


Ισχυρή κακοκαιρία μέχρι και την Τετάρτη
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ το σκηνικό θα ντύσουν:

α. Οι κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις:

1. Σήμερα Δευτέρα (14/01) από τις απογευματινές ώρες, σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) της δυτικής και μέχρι το βράδυ της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια 200 και στα νοτιότερα 400 μέτρα) και της Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).

2. Την Τρίτη (15/01) σε περιοχές της Ηπείρου, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία (τις πρωινές ώρες), τη Θεσσαλία και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι, την Εύβοια, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κυρίως στα βόρεια, ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα), την Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) και την Κρήτη, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

3. Την Τέταρτη (16/01) μέχρι το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

β. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν:

1. Τη Δευτέρα (14/01) από τις βραδινές ώρες το Ιόνιο και την Πελοπόννησο (κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές) και αργά τη νύχτα πρόσκαιρα τα νοτιά τμήματα της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και της Ευβοίας.

2. Την Τρίτη (15/01) από τις πρώτες πρωινές ώρες τις Κυκλάδες, την Κρήτη, βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, που από αργά το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

γ. Οι θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ από τη Δευτέρα (14/01) στο Ιόνιο, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν και στα ανατολικά τοπικά τα 9 και πιθανώς στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

δ. Παγετός θα σημειωθεί το βράδυ της Δευτέρας (14/01), καθώς και την Τρίτη και την Τετάρτη τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Αναλυτικά, για σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην Αττική τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργά τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις από το βράδυ στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα). Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα γύρω ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις που το βράδυ θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα). Παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από τις βραδινές ώρες 5 με 6 και τη νύχτα στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -03 (μείον 3) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο νεφώσεις με τοπικές βροχές και προς το βράδυ σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία νότιοι 5 με 6 και από το βράδυ βόρειων διευθύνσεων 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, που το βράδυ θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονιά στα ορεινά - ημιορεινά. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε βόρειων διευθύνσεων 5 με 6 και το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -06 (μείον 6) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία από τα βόρεια θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, που από τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 στα νότια 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ από τα βόρεια σε βόρειους 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Από αργά το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) και της Πελοποννήσου (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα, στα νότια κατά τόπους ισχυρές. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ στα βόρεια σε βόρειους 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά βαθμιαία θα ενταθούν και τη νύχτα στα δυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης που από το βράδυ θα ενταθούν. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, που βαθμιαία το βράδυ στα βόρεια θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


πηγή: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger