Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει επανειλημμένα να παρακρατήσουν τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει με την παράδοση των ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας S-400.


Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να πουλήσει τα αεριωθούμενα αεροσκάφη Su-57 αν η Άγκυρα σταματήσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rostec, Sergei Chemezov, όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων ο  Chemezov ανέφερε ότι: 
"Αυτά τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς [Su-57] έχουν εξαιρετικές ιδιότητες ..." 


Αυτό έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον λέει ότι αυτά τα συστήματα είναι ασυμβίβαστα με τα πρότυπα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ και έτσι θέτουν σε κίνδυνο την τεχνολογία stealth της F-35. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Τουρκία την επιλογή να αγοράσει το σύστημα πυραύλων Patriot αντί των ρωσικών S-400. 

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η αγορά S-400 ήταν μια ολοκληρωμένη συμφωνία και ότι θα ικανοποιούσε τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας....



Ο Cavusoglu δήλωσε στον τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV τα εξής:


"Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να πουλήσουν, τότε θα αγοράσουμε Patriots. Αν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να πουλήσουν, μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερους  S-400 ή άλλα συστήματα".


Δημοσίευση σχολίου

Blogger