Για ολική επαναφορά του Κώστα Λαλιώτη στην πολιτική ζωή του τόπου με απώτερο σχέδιο την απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή -στην πραγματικότητα- να απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο καλά ενημερωμένες πηγές στο TRIBUNE.

Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, η τιμητική θέση που πήρε ο Κώστας Λαλιώλης στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς την επιστροφή του.

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν, ότι η Φώφη Γεννηματά, αντιλαμβανόμενη πλήρως την αδυναμία της να ηγηθεί, έχει αφεθεί στα «έμπειρα χέρια» του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος -να σημειωθεί- διατηρεί και άριστες σχέσεις με το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Οι σχεδιασμοί Λαλιώτη είναι γνωστοί στο περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα, όπως μας είπαν, μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προεκλογική περίοδο να εμφανίζεται ενωτικός και πρόθυμος ακόμα να κάνει και πίσω στην ανάγκη σχηματισμού συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο θα συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, ο ίδιος όπως ακούγεται έχει στείλει μηνύματα ότι «δεν τελείωσε» και είναι «ανοιχτός» σε συζητήσεις για νέο πολιτικό σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατίας.

Πράγματι, η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, που ελέγχεται «σκληρά» από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, φαίνεται να μην προχωρά, αφού το πείραμα Ποτάμι δείχνει ανίκανο να εξελιχθεί σε νέο πολιτικό φορέα του κέντρου και προβλέπεται ή να παραμείνει «τσόντα» ή να χαθεί εντελώς.

Η ολοκάθαρη πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης, μετά και το ξαλάφρωμα του ΣΥΡΙΖΑ από τα βαρίδια των συνιστωσών, που μαζεύτηκαν στη Λαϊκή Ενότητα, θεωρείται από πολλούς μια πιθανότητα με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και ότι ο νέος χώρος της σοσιαλιστικής αριστεράς μπορεί να συσταθεί με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτός ο χώρος, με τον Τσίπρα επικεφαλής, αργότερα -σε επόμενο πολιτικό χρόνο- θα μπορέσει να απορροφήσει και τους σοσιαλδημοκράτες, που αν και μικρή μειοψηφία στο εκλογικό σώμα (δεν ξεπερνούν το 10% αν αθροιστούν οι ψήφοι του σημερινού ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού), ωστόσο χρειάζονται για τη ανασύσταση μιας κυβερνώσας δημοκρατικής παράταξης.

Κοινή παραδοχή είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κρατά τις σοσιαλιστικές ψήφους (ανδρεοπαπανδρεϊκούς), δηλαδή ένα μπετόν αρμέ 25% του εκλογικού σώματος, και πάνω σε αυτό θέλει να χτίσει ο Κώστας Λαλιώτης τη νέα δημοκρατική παράταξη.

Βεβαίως υπάρχουν και οι άλλοι που θεωρούν όλους αυτούς τους σχεδιασμούς αποτύπωμα της παρούσας πολιτικής πραγματικότητας, η οποία είναι εντελώς ρευστή και πλήρως εξαρτημένη από γεωπολιτικές εξελίξεις σε Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο που επηρεάζουν καθοριστικά την Ελλάδα.

Όπως δεν είναι και καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και εάν «παίξει» σε αυτό τον σχεδιασμό, θα «κρατήσει» τον Κώστα Λαλιώτη και την επόμενη ημέρα, αφού όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ιδιαίτερη μαεστρία στις πολιτικές καρατομήσεις.

Επίσης, και αυτό συζητιέται, ουδείς γνωρίζει και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ως ταμπέλα, αφού είναι ένα όνομα που κληρονομήθηκε από τον Αλέκο Αλαβάνο το οποίο αφενός μεν δεν ανταποκρίνεται -ιδεολογικά και πολιτικά- στο εκλογικό σώμα που τον ψηφίζει σήμερα (μετά και την αποχώρηση των συνιστωσών), από την άλλη θεωρείται και όνομα «εμπόδιο» για να ταυτιστούν οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι (σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και παραδοσιακοί κεντρώοι) μαζί του.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger