«Δεν είχαν Άγιο. Είχαν πέσει όλοι οι Άγιοι πάνω τους!» λέει αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας

Η φωτογραφία του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair CL-215 που λάμβανε μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια και κατέπεσε απόμηχανική βλάβη προκαλεί σοκ.

Το αεροσκάφος φλέγεται απ' άκρου εις άκρον και μοιάζει με μια άμορφη μάζα. Κι όμως, ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το Καναντέρ, σχεδόν χωρίς να έχουν ούτε μια γρατζουνιά! Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή είναι ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair -τόσο τα CL-215 όσο και τα πιο σύγχρονα CL-415- δεν διαθέτουν εκτινασσόμενο κάθισμα,δηλαδή οι πιλότοι δεν μπορούν να διαφύγουν από το αεροσκάφος σε περίπτωση βλάβης. 

«Δεν είχαν Άγιο. Είχαν πέσει όλοι οι Άγιοι πάνω τους!» μας λέει αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας από τον οποίο ζητάμε να ανασυνθέσει τα τελευταία λεπτά της πτήσης του Καναντέρ.

To CL-215 είχε απογειωθεί νωρίς το πρωί της Κυριακής από την 111 Πτέρυγα Μάχης/ Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. Μετέφερε υλικά και ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Ώρα 10:45, οι δύο πιλότοι απογειώθηκαν με το Canadair από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.Περίπου την ώρα που βρέθηκαν πάνω από το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς διαπίστωσαν ότι το CL-215 είχε μηχανική βλάβη. Αφού πρώτα εκτέλεσαν την αποστολή αεροπυρόσβεσης που είχαν αναλάβει ρίχνοντας τονερό που είχε το Καναντέρ στις δεξαμενές του, επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση. 

Οι δύο ηρωικοί χειριστές του αεροσκάφους προσπάθησαν να προσγειώσουν το αεροσκάφος με την κοιλιά. Η προσπάθειά τους ήταν να μην συντριβεί το αεροσκάφος με το μπροστινό τμήμα για να έχουν πιθανότητες επιβίωσης. Οδήγησαν λοιπόν το φλεγόμενο αεροσκάφος σε βαριά προσγείωση με την κοιλιά και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Ο κυβερνήτης σχεδόν χωρίς γρατζουνιά και ο συγκυβερνήτης με χτύπημα στη μέση, από το τράνταγμα την ώρα της πρόσκρουσης για το οποίο ενδεχομένως χρειαστεί επέμβαση. 

Γιατί έπεσε το αεροσκάφος CL-215;

Ασφαλείς πληροφορίες που έχει το www.protothema.gr αναφέρουν ότι το Καναντέρ είχε βλάβη στην κινητήρα. Πιθανότατα ο κινητήρας του πυροσβεστικού αεροσκάφους είχε πιάσει φωτιά. Την ώρα που χτύπησε στο έδαφος κάνοντας αναγκαστική προσγείωση το αεροσκάφος είχε ήδη τυλιχθεί στις φλόγες! Στο γεγονός ότι οι δύο πιλότοι κατάφεραν να διαφύγυν ζωντανοί βοήθησε και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο που είχε λάβει οδηγίες να ρίξει νερό στο σημείο της πρόσκρουσης του Καναντέρ.Κι αυτό γιατί οι δύο πιλότοι του CL-215 είχαν ήδη ενημερώσει για την βλάβη στον κινητήρα, ότι το αεροσκάφος είχε τυλιχθεί στις φλόγες και είχαν εξηγήσει ότι θα επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση. 

Στο σημείο που προσέκρουσε το Καναντέρ, περίπου ένα χιλιόμετρο βόρεια από τις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» στα όρια Αττικής-Βοιωτίας το έδαφος φαίνεται σχετικά ομαλό. 

Ο κυβερνήτης έχει περίπου 850 ώρες πτήσης στον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και ο συγκυβερνήτης έχει συμπληρώσει 250 ώρες πτήσης στα CL-215. 

Οι δύο αεροπόροι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου υποβάλλονται σε εξετάσεις.
ΠΗΓΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger