Πληθαίνουν οι φωνές εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ που ζητούν την αφαίρεση της αγγλικής γλώσσας από τις επίσημες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από την ιστορική απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.
Ένας Γάλλος δήμαρχος κάλεσε μάλιστα τις Βρυξέλλες να σταματήσουν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας, έπειτα από το Brexit της Πέμπτης.
Παρότι τα αγγλικά αποτελούν μία από τις 24 «επίσημες γλώσσες» της ΕΕ, αλλά και μια από τις «γλώσσες εργασίας» που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και οργανισμούς, ο Robert Ménard, δήμαρχος της νότιας γαλλικής πόλης Μπεζιέ, πιστεύει ότι η αγγλική γλώσσα δεν φέρει πλέον «καμία νομιμοποίηση» στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της ψηφοφορίας του Brexit.

Παράλληλα, ο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Jean-Luc Mélenchon, για τους ίδιους λόγους, δήλωσε ότι τα αγγλικά δε μπορούν πλέον να αποτελούν την «τρίτη γλώσσα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με την The Local, το 51% των πολιτών της ΕΕ μιλούν αγγλικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα, ενώ μόλις πάνω από το 1/4 μπορεί να μιλήσει γαλλικά και σχεδόν το 1/3 μπορεί να μιλήσει γερμανικά.
Παρά την ψήφο εξόδου της Πέμπτης, φαίνεται απίθανο η χρήση των αγγλικών να καταργηθεί συνολικά στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι αποτελούν επίσης την επίσημη γλώσσα της Ιρλανδίας και της Μάλτας - και οι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ.



ΠΗΓΗ

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger