Μεγάλη έκταση παρθένου δάσους έχει καταστρέψει η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, από το βράδυ του Σαββάτου, στα Δερβενοχώρια, έχοντας μεγάλη περίμετρο.
Αυτήν την ώρα υπάρχουν αναζωπυρώσεις με τη φωτιά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Πράσινο και το έργο της κατάσβεσης να δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα, στον εν λόγω οικισμό υπάρχει αποθήκη της ΠΥΡΚΑΛ, με τους πυροσβέστες να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και να εντείνουν τις προσπάθειές τους να μη φτάσει η πυρκαγιά στο εκεί.
Οι αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση σε ΙΧ στο χωριό και δίνουν άδεια εισόδου σε κατοίκους.
Απο το πρωί συμμετέχουν και πάλι στο έργο της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 140 πυροσβέστες με 65 οχήματα, 113 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 30 στρατιώτες, 16 οχήματα των δήμων και απο αέρος πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.
Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης συντονίζουν επιτόπου οι δύο υπαρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειος Καπέλιος και Αθανάσιος Σερεντέλος.
Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, το θετικό είναι ότι από το βράδυ κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χτες και αυτό κάνει πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστών.
«Αυτή τη στιγμή η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται σε δύο μεγάλα μέτωπα, το ένα είναι προς τα νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την μεριά της Μαγούλας και το άλλο προς τα νοτιοανατολικά, προς την πλευρά της Πάρνηθας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δίνει τη σημερινή εικόνα από τη φωτιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, στην περιοχή Στεφάνη, στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.
«Τα καλά νέα είναι ότι ο άνεμος, που μας είχε τόσο πολύ ταλαιπωρήσει τις τελευταίες 36 με 48 ώρες έχει κoπάσει. Έχουμε σύμμαχο τον καιρό» λέει ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους «Έλληνες πυροσβέστες, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες» υπογραμμίζοντας και των ηρωισμό των πιλότων του καναντέρ, που αναγκάστηκε να κάνει προσγείωση χθες το πρωί.«Ευτυχώς οι άνθρωποι βγήκανε σώοι».
«Από κει και πέρα όλη η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κινητοποιηθεί, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται εκεί στο σημείο της πυρκαγιάς και συμβάλλει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.Έχουμε πάνω από 15 μηχανήματα, 20τονες υδροφόρες και ό,τι άλλο χρειαστεί» τονίζει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
Όσον αφορά τις πληγές που προκάλεσε η πυρκαγιά, ο κ. Μπακογιάννης λέει «Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές, εκεί έχουμε ένα πευκόδασος είναι στην καρδιά των συνόρων Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, πρώτο μας μέλημα είναι να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες, μετά όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην καταγραφή των ζημιών, αλλά να γίνει και η έρευνα για το ποια ήταν τα αίτια της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς. Ενδεχομένως να υπάρχουν εικασίες, αλλά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει και το μέλημα μας πρέπει να είναι να τελειώνουμε με αυτή τη φωτιά».
Προτεραιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας είναι να ολοκληρωθεί, σχετικά γρήγορα, το κοπιώδες έργο της κατάσβεσης.«Όλοι έχουμε δώσει τα πάντα, στη μάχη, στον αγώνα κατά της πυρκαγιάς. Νομίζω πρέπει να εστιάσουμε σ’ αυτό και να μην παρασυρθούμε από άλλες συζητήσεις τουλάχιστον μέχρι να τελειώνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώνουμε σχετικά γρήγορα. Βεβαίως μιλάμε για μια φωτιά, η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη».


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger