"Έκθεση, την οποία δημοσιεύουμε σήμερα, με συντάκτη τον ταγματάρχη Κωχ, που ήταν επικεφαλής του διεύθυνσης της Στάζι για την Ελλάδα γράφει ότι στόχος της Επιχείρησης Κασκάντε ήταν η διείσδυση στην ελληνική πολιτική ηγεσία, ώστε να μαθαίνουν απόρρητες πληροφορίες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Παράλληλος στόχος της επιχείρησης Κασκάντε ήταν η παραβίαση του εμπάργκο και η διοχέτευση της απαγορευμένης δυτικής τεχνολογίας στη ΛΔΓ μέσω της ΙΝΤΡΑΚΟΜ."
Τι λέει το έγγραφο


Διεύθυνση XVIII/8 Βερολίνο 31 Ιανουαρίου 1986

Αναφορά για την Επιχείρηση «Κασκάντε»

Η επιχείρηση «Κασκαντε» κινήθηκε τον Οκτώβριο του 1984 εναντίον του

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

γεννηθέντα στις 27/5/1939 στην Αθήνα

Μεσογειων,2 Αθήνα

Με αντικείμενα:

- Την διαπίστωση και διευθέτηση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διενέργεια εξαγωγών τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού υλικού προς την Ελλάδα μέσω της αντιπροσωπευουσας εταιρείας ΧΧΧΧΧ

- Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την (ανεπίσημη) χρησιμοποίηση του παραπάνω προσώπου, το οποίο διαθέτει σειρά πολιτικών επαφών με υψηλούς πολιτικούς κύκλους της Ελλάδας, σε συντονισμό με την HV A

Παράλληλα με την εξέταση των υπονοιών για τον «Κασκαντέρ» (και λαμβανομένων υποψιν των τρεχόντων επιχειρησιακών μέτρων του IMS Πητερ Σουμαν) ,επιβεβαίωσαν το συμφέρον τη συνέχισης των εμπορικών συναλλαγών με την ΛΔΓ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οικονομικές μας απαιτήσεις. (ΣΣ οικονομικός εκβιασμός;.Σε αυτή φάση επεξεργασίας (της επιχείρησης) ήταν έτοιμα να κατατεθούν 100.000$ στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του οικονομικού τμήματος της «Στάζι».

Στην επόμενη φάση της επιχείρησης, σύμφωνα με μια επιστολή στον αναπληρωτή διευθυντή της HVA σύντροφο υποστράτηγο Prosetzky ακολούθησε μια στενή συνεργασία με την HV A/ΙΙΙ και τον IMS Πητερ Σουμαν προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική συζήτηση μαζί του (ΣΣ με τον «Κασκαντέρ»)

Η τωρινή χρήση του προαναφερθέντος στο τμήμα HV A/ΙΙΙ (ΣΣ Διεύθυνση Επιχειρήσεων Κατασκοπίας υπο τον περίφημο Μάρκους Βολφ), κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου Εξωτερικών δείχνει ότι ο «Κασκαντέρ» έχει πολύ καλές επιχειρησιακές προοπτικές (βλέπε επιστολή υποστράτηγου Prosetzky από 24.1.1986). Διαθέτει επιχειρησιακού ενδιαφέροντος προσωπικές διασυνδέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί σχέσεις με υπουργεία και με πολιτικές ομάδες υψηλής επιρροής, τον Παπανδρέου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Μητσοτάκη και είναι σε θέση να αποκτήσει εσωτερικές πληροφορίες από το χώρο αυτό (βλ αναφορά της HV A/ΙΙΙ, από 26.11.85)…

Επιπλέον η "Καθημερινή" στις 03/03/2002 είχε γράψει :
Μια θλιβερή έκθεση Στάζι για Κόκκαλη και Ελλάδα

Ακρως αποκαλυπτική είναι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που περιγράφει τις σχέσεις του καθεστώτος με τον κ. Σ. Κόκκαλη κατά το 1985, τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, τις σχέσεις του με τους πολιτικούς, τους τρόπους με τους οποίους προετοίμαζαν, χρόνια πριν, την τεχνολογική άλωση του OTE από την Intracom, διανθίζοντας όλα τα παραπάνω με «λαδώματα», διεισδύσεις και έντονη δόση κατασκοπείας. Το έγγραφο (10.6.86) περιέχει απομαγνητοφωνημένη κατάθεση του πράκτορα της ΣΤΑΖΙ Peter Schmann, που καλύπτει την τρίωρη συνάντησή του με τον κ. Σ. Κόκκαλη, όπως γράφει, και το απευθύνει στον σύντροφο ταγματάρχη Κοχ.
Εντύπωση προκαλεί ότι οι ανατολικογερμανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν επακριβώς το σχέδιο άλωσης του OTE, την προετοιμασία ψηφιακοποίησης του δικτύου του και κυρίως τον «αρραβώνα» της Intracom με την Εricsso Σουηδίας, τον οποίον και «ευλογούν». Είτε γιατί αναβαθμίζεται η προστατευόμενή τους Intracom είτε γιατί αποκτούν και αυτοί με τη σειρά τους προηγμένη τεχνολογία που θα τους «ξεκλειδώσει» ο Σ. Κόκκαλης.
Ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί βέβαιο ότι ο Σ. Κόκκαλης, που γνωρίζει τα πάντα για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, διατηρεί σχέσεις με την ελληνική ΚΥΠ και εκφράζει την καχυποψία του και για πιθανές έως ανενεργές σχέσεις του ή επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Γερμανίας (BND) και των Ηνωμένων Πολιτειών (CIA).
Σύντροφος ταγματάρχης Κοχ

ΙΜS

Πέτερ Σούμαν

Της 10ης 6 1985

(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο)

Κόκκαλης, Σωκράτης

Σε σχέση με τη συνομιλία μας συνταντήθηκα με τον Κόκκαλη επί τρεις ώρες και συζήτησα μαζί του επί σειρά θεμάτων.

1. Σχετικά με τον προβληματισμό Μπάφας.

Ο Μπάφας σπούδασε εξ όσων γνωρίζω στη Δρέσδη, απασχολήθηκε για ένα διάστημα στην Ιντρακόμ και αργότερα πήγε στον ΟΤΕ. Στο πλαίσιο της Επιτροπής Τεχνολογίας υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου και εκεί παρείχε ενεργό υποστήριξη. Αργότερα έγινε καθηγητής πανεπιστημίου και σήμερα διαδραματίζει ρόλο όχι αρνητικό κατ’ αρχήν, προφανώς όμως ανέλαβε σοβαρή πολιτική δέσμευση.

Τα χρήματα τα οποία έλαβε από τον ΟΤΕ τα διοχέτευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος στο ΚΚΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον απομάκρυναν από τον ΟΤΕ. Κατά τη γνώμη μου, ο Μπάφας δεν ενσαρκώνει ιδιαίτερο κίνδυνο για μας, διότι δεν κατέχει κάποια ειδική γνώση σε σχέση με τα υφιστάμενα προβλήματα.

2. Δημητριάδης.

Ο Δημητριάδης σπούδασε στο Μόναχο. Συστήθηκε στον Κόκκαλη μέσω προσωπικής γνωριμίας. Γνωρίζει πολλά, θα μπορούσα να πω γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Εδώ φαίνεται να ανακύπτει μία σχέση που απαιτεί συμπληρωματική διερεύνηση, δηλαδή μέχρι ποίου βαθμού ο Δημητριάδης είχε στο Μόναχο επαφές με συγκεκριμένες ομάδες ή αν ήταν στρατολογημένος.

3. Κόκκαλης.

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ο Κόκκαλης συνέπτυξε εξαιρετικές σχέσεις με τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε απευθείας ερώτησή μου με πληροφόρησε ότι 25 εκατομμύρια δραχμές κατεβλήθησαν απευθείας στο κόμμα και 10 εκατομμύρια επιπλέον σε μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για λόγους ασφαλείας διαμοίρασε και 10 εκατομμύρια δραχμές σε εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, διότι δεν ήταν βέβαιος εάν θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών επικαλείται απολύτως καλές προσωπικές σχέσεις με την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας και είναι άριστα ενημερωμένος ως προς τα πρόσωπα και τα πολιτικά προβλήματα, τα οποία απασχολούν το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα μέσω αυτού να συζητήσουμε εσωτερικές πληροφορίες σχετικές με προσωπικότητες ή με τρέχοντα ζητήματα. Είναι έτοιμος για εμπεριστατωμένη συζήτηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, εμού παρόντος, και εκφράζει την επιθυμία να μην είναι παρών κανένας εκπρόσωπος άλλου υπουργείου.

Εχοντας σκεφτεί το θέμα από διάφορες πλευρές, εκτιμώ ότι οι σχέσεις προς τη CIA και την BND, εάν και εφόσον υπήρξαν, είναι ανενεργές. Οτι διατηρεί σχέσεις με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αυτό ήταν κατ’ αρχήν γνωστό. Το σημαντικό είναι ότι είναι προσωπικά πολύ γνωστός του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Συζήτησα εκτενώς με τον Κόκκαλη την πολιτική κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Εκείνος εκτιμά ότι κυρίως μέσω της προσωπικότητας του Παπανδρέου υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων της τάξης του 3% έως 6%, πράγμα που τελικώς οδήγησε στη σχετικώς σημαντική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Θα πρότεινα στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρώτης Dekade, να έχουμε μία συζήτηση επί των διαφόρων λεπτομερειών με έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, πράγμα το οποίο θα έπρεπε, από πολιτική άποψη, να έχουμε προετοιμάσει.

Πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και εις το εξής με τη συντελεσθείσα διασύνδεση;

Προτείνω τα εξής διαβήματα:

Η εξαιρετική εντύπωση της περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησής του μού γέννησε σειρά νέων ιδεών. Κυρίως θα έπρεπε να επιδιώξουμε μία ήσυχη συνεργασία στον επιστημονικο-τεχνικό τομέα.

Για παράδειγμα το τηλέτυπό μας F2000 είναι μειωμένης απόδοσης: Με τη βοήθεια συγκεκριμένων τεχνικών προσθηκών, που δεν είναι διαθέσιμες στη DDR λόγω COCOM, το πρόβλημα μπορεί να διευθετηθεί με βελτιωτικές προσθήκες. Εκείνος είναι έτοιμος να βαδίσει στην οδό της εμβαθυμένης συνεργασίας. Γι’ αυτό θα ήταν πρόσφορο να δοθούν αντίστοιχες εντολές στους Χέρτσογκ και Λόχμαν και στη συνέχεια να καθορίσω τα επί μέρους διαβήματα εν όψει της επίσκεψής του τον Ιούλιο.

Επιπλέον διακρίνω την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης εξαγωγικής εταιρείας, δηλαδή μιας μικτής εταιρείας με τον Κόκκαλη, μέσω της οποίας θα μπορούμε να πωλήσουμε σειρά προϊόντων – τηλεφωνικές συσκευές, τηλέτυπα, ΡΟΜ τεχνολογία κ.λπ. Οι δυνατότητες αυτές στον τομέα των εξαγωγών θα μας παρείχαν τη νομική ευχέρεια να διοχετεύουμε συγκεκριμένα προϊόντα στο περιβάλλον της ΕΟΚ και στη συνέχεια να τα εξαργυρώνουμε για λογαριασμό μας. Μπορούμε να σκεφτούμε για αργότερα τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών της εταιρείας Ελλάς Ελεκτροτεκνίκ.

Στη συνέχεια εξετάσθηκε η εξέλιξη της διασύνδεσης με τη Siemens και η συναφής προβληματική ως προς την (εισαγωγή) της ψηφιακής τεχνολογίας στην ελληνική αγορά. Ημουν σε θέση να διαπιστώσω ότι κατ’ αρχήν μπορούσαμε να αποκλείσουμε για τον Κόκκαλη την παραλλαγή της διασύνδεσης με τη Siemens. Προφανώς σε συμφωνία με ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης είχε σοβαρές επαφές για την ενδεχόμενη επιλογή της ψηφιακής τεχνολογίας Ερικσον/ Σουηδία και μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο την Ερικσον στη Στοκχόλμη.

Για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους η Siemens δεν είναι αποδεκτή. Αυτή η δυνατότητα πρόσβασης στην ψηφιακή τεχνογνωσία της Ερικσον με παρακίνησε κατά την επόμενη επίσκεψή του να (του ζητήσω) να μού προσκομίσει τεχνολογική ανάλυση ως προς την πρόβλεψη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Επί αυτής της βάσεως μπορεί κανείς να καταθέσει σειρά σκέψεων ως προς τα νέα στοιχεία, το Software και Hardware, και ίσως έτσι να επισπεύσουμε την ανάπτυξή μας εγκαίρως.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών η συζήτησή μας με τον πρέσβη και τον εμπορικό σύμβουλο οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι ενοχλητικοί παράγοντες σε σχέση με το πρόσωπο Κόκκαλης προήλθαν προφανώς από τον αρμόδιο αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας της Ελλάδας. Αμφότεροι οι σύντροφοι, χωρίς να είναι σε θέση να διακριβώσουν σαφή σχέση προς τις ερωτήσεις μου, δήλωσαν ανεπιφύλακτα ότι ο άνθρωπος αυτός προκάλεσε μεγάλη αναταραχή με ανεξέλεγκτες, μη διασταυρωμένες πληροφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μη επαρκώς διερευνημένες (πληροφορίες). Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι διαρκείς «υποσημειώσεις» για τον Κόκκαλη είναι ανυπόστατες.

Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να τον προστατέψουμε και να τον αναπλάσουμε σε δικό μας άνθρωπο. Αυτό θα διαρκέσει πολύ, ενδεχομένως θα έχει επιτυχία μόνο σε συγκεκριμένο χώρο, δεν πρέπει όμως να αποκλεισθεί. Οι μεταξύ μας οικονομικές διαφορές παραπέμφθηκαν στις καλένδες, μετά τη συμφωνία κατά την επίσκεψη του Ιουλίου.



Δημοσίευση σχολίου

Blogger