Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα νέο εργαλείο υπολογισμού του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου στο μέλλον, ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι με αυτό μπορούν να μετρήσουν την πραγματική ηλικία της καρδιάς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Heart, η κληρονομικότητα αλλά και ο τρόπος ζωής του ανθρώπου σήμερα παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς όταν αυτός μεγαλώνει και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις ερευνητών από κορυφαίες βρετανικές επιστημονικές εταιρίες.

Οι ισχύουσες στρατηγικές πρόληψης της καρδιακής νόσου βασίζονται στον μεσοπρόθεσμο, δεκαετή κίνδυνο, που εξαρτάται κυρίως από την ηλικία και το φύλο του ανθρώπου. Επομένως, τα νεότερα άτομα και οι γυναίκες τείνουν να εξαιρούνται, αν ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που τους θέτει μετέπειτα σε υψηλό κίνδυνο νόσησης.

Ο νέος μετρητής έχει σχεδιαστεί να εντοπίζει τέτοια άτομα και να προβλέπει πόσο χρόνια αναμένεται να ζήσουν καλά, μέχρι να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο JBS3 λαμβάνει υπόψη του τον παρόντα τρόπος ζωής του ατόμου, την αρτηριακή πίεση του αίματος, τα επίπεδα της χοληστερόλης και τις ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Για παράδειγμα, μια 35χρονη γυναίκα που καπνίζει, έχει συστολική αρτηριακή πίεσης 160 mm Hg (υψηλότερη δηλαδή από το φυσιολογικό 120 mm Hg) και έχει ολική χοληστερόλη mmol/L (υψηλότερη δηλαδή από το επιθυμητό 5.2 mmol/L, ή 200 mg/dL), συνδυαστικά με συγγενείς πρώτου βαθμού με καρδιολογικά προβλήματα, έχει πραγματική ηλικία καρδιάς 47 και αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 71 χωρίς έμφραγμα ή εγκεφαλικό κίνδυνο. Ο δεκαετής κίνδυνος θα είναι μικρότερος από 2%.

Αλλά αν αυτή η γυναίκα σταματήσει να καπνίζει, μειώσει την χοληστερόλη της στα 4 mmol/L και την συστολική της πίεση στο 130 mm Hg, τότε η ηλικία της καρδιάς της θα πέσει στα 30. Και θα αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 85 χωρίς να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και να μειώσει τον δεκαετή κίνδυνο της σε λιγότερο από το 0,25%.

Γνωρίζοντας λοιπόν την πραγματική ηλικία της καρδιάς τους, οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα πως ο τρόπος ζωής μπορεί να αλλάξει και να προλάβει καταστάσεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, ο νέος αυτός τρόπος υπολογισμού του κινδύνου καρδιοπάθειας τεκμηριώνει την αναγκαιότητα των πρώιμων παρεμβάσεων προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής έναντι των φαρμακευτικών παρεμβάσεων μετέπειτα.

Αν και οι θάνατοι από καρδιακά νοσήματα έχουν μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ειδικά στις προηγμένες χώρες, η καρδιακή νόσος παραμένει πρώτη αιτία θανάτου. Μάλιστα, όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι το κοινό υποεκτιμά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και θανάτου εξαιτίας της, θεωρώντας ότι ο καρκίνος είναι σοβαρότερη απειλή. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή 
health.in.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger