Οι μύθοι του Αισώπου μας έχουν διδάξει πολλά. Ενας από αυτούς μας περιγράφει ένα κοράκι που καταφέρνει να πιει νερό μέσα από μια στάμνα πετώντας πετραδάκια μέσα με σκοπό να ανέβει η στάθμη του νερού.
Ερευνητές κατά καιρούς έχουν κάνει ανάλογα πειράματα με κοράκια και έχουν διαπιστώσει το ίδιο ακριβώς! Πως τα κοράκια πετούν πετραδάκια μέσα σε κάποιο δοχείο ώστε να ανέβει η στάθμη του νερού και να το φτάσουν με το ράμφος τους.
Μάλιστα, Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οκλαντ, εκτιμούν πως η νοημοσύνη των κορακιών μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός εφτάχρονου παιδιού.
Στο πείραμα που έγινε, συμμετείχαν έξι κοράκια Νέας Καληδονίας που φημίζονται για την ευφυΐα τους καθώς έχει αποδειχθεί πως μπορούν και κατασκευάζουν αντικείμενα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα κοράκια έριχναν πετραδάκια σε σωλήνες με νερό ώστε να μπορέσουν να πιουν και όχι σε σωλήνες με άμμο. Επέλεγαν τα αντικείμενα που βυθίζονται αντί αυτά που επιπλέουν, για να τα ρίξουν στο νερό και να ανέβει η στάθμη του, ενώ για τον ίδιο λόγο προτιμούσαν αντικείμενα συμπαγή αντί για κούφια.
Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σάρα Τζέλμπερτ, είπε χαρακτηριστικά: «τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, καθώς υποδεικνύουν τόσο τα δυνατά σημεία όσο και τα όρια στην ικανότητα των κορακιών να κατανοήσουν».
Δείτε τα βίντεο: 



Δημοσίευση σχολίου

Blogger