Στρατιώτες ρομπότ, όπλα λέιζερ, όπλα ήχων…
Κάποτε όλα αυτά φάνταζαν ως σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Τώρα πια όμως τα όπλα αυτά είναι είτε εν χρήσει, είτε...
προετοιμάζονται να είναι, σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής του υπουργείου Άμυνας της πατρίδας του, Σάιμον Κόουλ, μιλώντας σε διεθνές αμυντικό συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα όπλα αυτά όμως, τόνισε, θα γίνουν, παράλληλα όμως, προσιτά και σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες.

Ο Βρετανός ειδικός, στην εισήγησή του υποστήριξε, ότι τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα θα γίνονται ολοένα και πιο ικανά και σταδιακά θα περιορίσουν τον ρόλο των ανθρώπων μαχητών στο φουτουριστικό πεδίο μάχης. «Δεν θα υπάρχουν πλέον μόνο μη επανδρωμένα αεροχήματα. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια στρατιώτες ρομπότ θα κάνουν την εμφάνισή τους, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό πεζικό», είπε.

Ωστόσο οι άνθρωποι θα έχουν ρόλους να διαδραματίσουν. «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα αποφασίζουν, καταρχήν, για την έναρξη ενός πολέμου.
 Όμως οι πλούσιες και πιο τεχνολογικά προηγμένες χώρες μάλλον δεν θα στέλνουν πλέον τους ανθρώπους τους να πολεμούν. Σταδιακά οι άνθρωποι θα αποσυρθούν από το πεδίο της μάχης. 
Όμως η νέα στρατιωτική τεχνολογία πιθανότατα θα εξαπλωθεί και θα είναι διαθέσιμη και σε άλλους «παίκτες», πέραν των κρατών, στο διεθνές σύστημα.

Για παράδειγμα τα υποβρύχια, σήμερα, καταδύονται σε μεγάλα βάθη για να παραμείνουν αθέατα. Φανταστείτε όμως έναν κόσμο όπου οι ωκεανοί θα είναι γεμάτοι αισθητήρες. Θα είναι ένας κόσμος στον οποίο δύσκολα θα μπορείς να κρυφτείς», τόνισε.

Όσο όμως ο κόσμος συνδέεται, με τις νέες τεχνολογίες, όλο και στενότερα, οι διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν και ευκολότερα να ανακαλύπτουν τους τρομοκράτες, αλλά επίσης τα δυτικά κράτη θα δουν να εξανεμίζεται το σημερινό τεχνολογικό τους πλεονέκτημα, από χώρες όπως η Κίνα και άλλες αναδυόμενες ασιατικές δυνάμεις.

«Τα λέιζερ ήδη χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Θα δούμε όμως και την ανάπτυξη ηχητικών όπλων, τα οποία θα μπορούν να πλήττουν με ακρίβεια, αλλά και μη θανατηφόρα λέιζερ για την αναισθητοποίηση του αντιπάλου, από μεγάλη απόσταση», είπε ο Βρετανός ειδικός, ο οποίος όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο κίνδυνος μιας παγκοσμίων διαστάσεων σύγκρουσης είναι υπαρκτός, καθώς στην Ασία ειδικά, εμφανίζονται πλέον νέες μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.


www.hellas-now.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger