Ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου του Economist με τίτλο «Νέα ομάδα στο τιμόνι».
Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδύεται από την ύφεση, ο πρωθυπουργός πρέπει να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με τους ξένους πιστωτές. Όπως εξηγεί, οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να φτάσει το τρέχον έτος στο υψηλό του 174% του ΑΕΠ –σύμφωνα με το ΔΝΤ- θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο. Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει μάλιστα πως η Αθήνα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και τρίτο «πακέτο» στήριξης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2015. 
Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Χαρδούβελης, έχει μια μακρά λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν ούτως ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα κόντρα στα κατεστημένα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, από τους φαρμακοποιούς έως τους παραγωγούς γάλακτος. 
Για την μεταφορά του δικηγόρου Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Economist σχολιάζει πως έχει να χειριστεί δύο κρίσιμα ζητήματα: την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων και τις ξένες επενδύσεις. Ο κ. Δένδιας είχε αποδειχθεί αποτελεσματικός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σημειώνει το περιοδικό.  
Σχολιάζοντας τα νέα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Σαμάρας και παρά τις δηλώσεις του τελευταίου πως η νέα κυβέρνηση θα υπηρετήσει έως τη λήξη της θητείας της, ο Economist αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζοντας ίσως το έδαφος για πρόωρες εκλογές. 
Το περιοδικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μην καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο. 
Μάλιστα, το περιοδικό θεωρεί δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Στο μεταξύ, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αρκετά από τα οποία αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη περιφέρεια της Αθήνας και δεν πέτυχαν καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές, εργάζονται για ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Ο Economist σημειώνει πως ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται πως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν στα υπουργεία που δεν ελέγχονται στενά από την τρόικα. Επικαλείται μάλιστα τις προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, για κόπωση από τη λιτότητα και αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων κατά των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.



 http://hellaspress-angel.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Blogger