Χαράς ευαγγέλια είναι οι δύο λέξεις που περιγράφουν το κλίμα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της καταβολής σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ρύθμιση που απαλλάσσει εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες από το άγχος και την αγωνία για το αυτόφωρο, τη σύλληψη, την παρουσία κάθε μήνα στο Τμήμα, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την καταδίκη σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, που φέρνει αργό θάνατο. Και όλα αυτά οδηγούσαν σε λουκέτα και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Με τον μεγάλο χαμένο να είναι το Δημόσιο και σε τελική ανάλυση η χώρα, αφού δεν έχει έσοδα για να πληρώσει τα κοράκια-δανειστές.

Οι αριθμοί, με τους οποίους ήταν σφιχταγκαλιασμένη η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, βάζοντάς τους συνέχεια πάνω από τη ζωή των ανθρώπων, είναι αμείλικτοι. Και σφραγίζουν την τεράστια ευθύνη της για το στέγνωμα της ρευστότητας: 

* Μέχρι το 2009 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 29,4 δισ. ευρώ (ήταν εκείνα τα «λεφτά υπάρχουν», που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου). Σε αυτά προστέθηκαν το 2010, το 2011 και μέχρι τον Ιούνιο του 2012, που ανέλαβε ο Σαμαράς, 20 δισ. ευρώ. Από τότε και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 προστέθηκαν, επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, 26,8 δισ. ευρώ! Σύνολο 76,2 δισ. ευρώ. 

Επί των ημερών της πρωθυπουργίας Σαμαρά δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμα ύψους 26,8 δισ. ευρώ. Αν στα δυόμισι χρόνια που κυβέρνησε είχε προχωρήσει σε ρύθμιση, δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα ρευστότητας και αγωνία για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει στους δανειστές τις δόσεις που λήγουν. Και κανένας από τους... φίλους μας δεν θα μιλούσε έξω για χρεοκοπία και Grexit. 

Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν τόλμησε να... ατακτήσει στον δάσκαλο... Να προχωρήσει στη ρύθμιση, που θα έδινε ανάσα. Ας μην κατηγορεί επομένως τους αντιπάλους του. Δεν του φταίει ο Τσίπρας ούτε οι αγαπημένοι του Μέρκελ και Σόιμπλε, που τον εγκατέλειψαν αφού τους έκανε τη δουλειά. 

Το πόσο όλη η κοινωνία, οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, όλοι αυτοί που χρωστάνε αναζητούσαν τη χαλάρωση της θηλιάς των οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όλων των πολιτικών αποχρώσεων: 

* «Έθνος»: Γενναία ρύθμιση, σφουγγάρι σε πρόστιμα και ποινές. 

* «Ημερησία»: Σωσίβιο η ρύθμιση.

* «Ελεύθερος Τύπος»: Ευνοϊκοί όροι.

* «Αυγή»: 100 ανάσες για την οικονομία. 

* «Ναυτεμπορική»: Προσκλητήριο ρύθμισης χρεών. 

* «Καθημερινή»: Η νέα ρύθμιση είναι φιλικότερη από την αρχική της Βαλαβάνη. 

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση περιέχει ρυθμίσεις οι οποίες λύνουν πάρα πολλά προβλήματα. Κυρίως, όμως, υπογραμμίζει ότι μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της, που αφουγκράζεται τις αγωνίες της κοινωνίας και τον σφυγμό της Αγοράς και είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της και να συγκρουστεί, μπορεί να πετύχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους στόχους της. 

Η στρόφιγγα του οξυγόνου που παίρνουν σήμερα όσοι χρωστάνε στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, που ζούσαν μέσα στην απόγνωση, με 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες να μην έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, άνοιξε από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger