Ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνια συζήτηση οκτώ ωρών η πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group (Oμάδα των Βρυξελλών) ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση Στη σύσκεψη, συμμετείχαν στελέχη οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και, για πρώτη φορά, του ESM/EFSFS.

Πως θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η διαδικασία η οποία θα είναι η εξής:

Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο  Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

Και όλα αυτά υπό τον ... τρόμο του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και οι δανειστές επιμείνουν στην εξόντωση της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης κάνοντας για άλλη μια φορά αυτό που γνωρίζει καλύτερα, να εφαρμόζει την πράξη την θεωρία των παιγνίων στην Οικονομία, προειδοποίησε με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα, αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα»!

Και στέλνοντας σε όλη την ευρωζώνη ισχυρές εκκενώσεις ηλεκτρικού ρεύματος...

Ας δούμε λοιπόν πώς εξελίσσεται η κατάσταση τις τελευταίες ώρες: Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης την Πέμπτη θα αποφασίσει κατά πόσο θα χαλαρώσει ο χρηματοδοτικός μηχανισμός για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που αποτελεί το "όπλο" στα χέρια των δανειστών. Η δήθεν "ανεξάρτητη" ΕΚΤ είναι στην πραγματικότητα σκυλάκι του Βερολίνου και κάνει ότι της ζητήσει ο χερ Σόϊμπλε.

Αν "στραβώσει" το θέμα της χρηματοδότησης και αρχίσουν πάλι οι εκβιασμοί για "στραγγαλισμό" της ρευστότητας της χώρας, τότε ... τον λόγο θα έχει ο λαός...

Ο Γ.Βαρουφάκης στην συνέντευξή του σημείωσε ότι «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα, αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα» για να προσθέσει ότι «Η συμφωνία πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, προσωπική μου κρίση είναι μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι κακή ιδέα ένα δημοψήφισμα».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν ανακοινώνει ένα δημοψήφισμα και απλά θα είναι η εναλλακτική λύση αν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση και οι εταίροι ζητήσουν από την χώρα να πάρει μνημονιακά μέτρα απέφυγε να απαντήσει.

«Σε μια μάχη δεν συζητάς την ήττα. Οι Ευρωπαίοι είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση. Αν χάσουμε εμείς θα χάσει όλη η Ευρώπη. Εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger