Σταδιακά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακαλύπτει τη θλιβερή πλευρά της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης, κυρίως δε από την πλευρά του αποκαλούμενου ως «life style», καθότι όταν αρχίσουν και «σκαλίζουν», στην Ελλάδα ζούμε, όλο και κάτι θα σου βρουν. Αυτό που προέκυψε είναι η παράνομη ενοικίαση των ακινήτων της συζύγου του, με το υπονοούμενο να είναι σαφές: Πως το λέμε τελευταία εν Ελλάδι; Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες;

Μετά την υπόθεση Κατρούγκαλου, η στοχοποίηση του οποίου, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχει σταματήσει, έρχεται αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τα σπίτια της συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη, Δανάης Στράτου, στην Πλάκα και την Αίγινα, τα οποία ενοικίαζε παράνομα, χωρίς να έχει άδεια για να τα μισθώνει ως τουριστικά καταλύματα και χωρίς να δηλώνει τα εισοδήματα.

Κι εάν το «τι ανακατεύεται το κράτος στα πόδια μας» πολλούς μπορεί να θέλξει ως αντίληψη, σε κάθε περίπτωση όμως, η απόσταση από την προεκλογική και μετεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση του οποίου υπηρετεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι χαώδης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η πολυτελέστατη βίλα του ζεύγους στην Αίγινα, αλλά και η οικία της Πλάκας ενοικιάζονταν για ολιγοήμερες διακοπές σε τουρίστες, χωρίς τα νόμιμα δικαιολογητικά. Ως ιδιοκτήτριες εμφανίζονται η Δανάη Στράτου και η μητέρα της Ελένη Πόταγα (διάσημη εικαστικός, επίσης), οι οποίες δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκ του νόμου άδεια του ΕΟΤ, με το προβλεπόμενο πρόστιμο να ανέρχεται στο ύψος των 50.000 ευρώ. Ο λόγος που δεν έχει εκδοθεί το σήμα του ΕΟΤ, αναφέρει στην απάντησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, είναι πως η σύζυγός του και οι συνιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν επιθυμούν την αλλαγή της χρήσης τους.

Μεγάλη εντύπωση, αν και κατανοητό πολιτικά, προκαλεί η αποστασιοποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη, δηλώνοντας στην εφημερίδα που τον προσέγγισε, ότι δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με τα δυο οικήματα. Βέβαια, η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο «σύζυγος της Δανάης Στράτου» ήταν παρών στην υποδοχή ενός εκ των ενοικιαστών το καλοκαίρι που παραθέρισε στην εξοχική οικία της Αίγινας.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη Daily Mail, το σπίτι της Αίγινας ενοικιαζόταν έναντι 5.000 ευρώ την εβδομάδα. Ο Βαρουφάκης δηλώνει στην εφημερίδα ότι πλήρωνε ενοίκιο στην πεθερά του για να κατοικεί στην Πλάκα και πλέον μετακομίζει σε σπίτι στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη.

Τι απαντά ο Βαρουφάκης

Στενός συνεργάτης του υπουργού τονίζει στην εφημερίδα ότι πράγματι η εξοχική κατοικία νοικιάστηκε πέρυσι στην Αίγινα, αλλά «το εισόδημα έχει δηλωθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, το μόνο που δεν υπάρχει είναι το σήμα του ΕΟΤ που δεν βγήκε». Ο λόγος που δεν έχει εκδοθεί το σήμα, κατά τους κύκλους του υπουργού, είναι πως η ιδιοκτήτρια σύζυγός του και οι συνιδιοκτήτες των ακινήτων της, δεν επιθυμούν την αλλαγή της χρήσης των ακινήτων.

Προφανώς, ο κ. Βαρουφάκης εννοεί για το εισόδημα πως θα δηλωθεί, αφού δεν γίνεται να δηλώνει κάποιος τα έσοδά του 2014, πολύ πριν εκδοθούν τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων και πριν ανοίξει το σύστημα TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ας σημειωθεί ότι η σύζυγος του Υπουργού Οικονομικών είχε προφίλ σε γνωστές ιστοσελίδες ενοικίασης, στις οποίες είχε ανεβάσει φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπιτιών, ενώ έδινε μέχρι και οδηγίες για τις οικιακές συσκευές.

Για την πατρική της οικία, 175 τ.μ, στην Ακρόπολη, η ίδια αναφέρει ότι «πρόκειται για σπίτι καλλιτέχνη που βρίσκεται στο παλαιότερο και πιο γραφικό κομμάτι της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από το μετρό και απέναντι από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης».

Το σπίτι της Ακρόπολης διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες, τρία μπάνια, μία ευρύχωρη κουζίνα και ο χώρος στην είσοδο και το σαλόνι είναι διακοσμημένος με έργα της κ. Στράτου και σπάνια έπιπλα. Η τιμή της ενοικίασης του δεν ξεπερνούσε τα 174 δολάρια τη βραδιά.

Το εξοχικό στην Αίγινα, που βρίσκεται στην περιοχή «Παγώνι» νοικιαζόταν προς 650 δολάρια ημερησίως. Το σπίτι αποτελείται από επτά ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες, ένα μεγάλο σαλόνι κι επίσης μια μεγάλη κουζίνα. Κι εδώ υπάρχει η προσωπική πινελιά με τα έργα της Δανάης Στράτου με την ίδια να προειδοποιεί «Αν σας αρέσουν θαυμάστε τα από απόσταση, αν δεν σας αρέσουν, αγνοήστε τα. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις , μην τα αγγίζετε». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιγραφή του σπιτιού δίνονται οδηγίες για το που είναι οι πετσέτες, μέχρι πως λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger