"H Ρωσία μπορεί και θα σώσει την Ελλάδα" δημοσιεύει το γνωστό περιοδικό γεωστρατηγικής «foreign policy», "κάτι το οποίο αποτελεί  μια πολύ κακή είδηση, ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ".

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Ρώσο Πρόεδρο, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις  19 Ιουνίου, ο Α.Τσίπρας ζήτησε «καθαρά και ξάστερα» από τον Β.Πούτιν  βοήθεια για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ.

Αυτό αποτελεί πολύ «άσχημα νέα» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , διότι η  Ρωσία εκμεταλλευόμενη  τη στιγμή , θα «αρπάξει» την ευκαιρία και  θα έρθει να διασώσει την Ελλάδα, γράφει σε ένα άρθρο του ο David Francis.

"Για τους Ρώσους, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας ήρωας, επειδή είναι αντίθετος και πολεμά τη Δύση σε όλα τα θέματα. Ο Ρώσος Πρόεδρος, όμως, διαθέτει και μια  τεράστια βάση οπαδών  και μεταξύ των Ελλήνων, κάτι το οποίο φέρνει σε πολύ δυσάρεστη  θέση τις  ΗΠΑ και την Ευρώπη".

Από τη στιγμή που πλησιάζει η τελική προθεσμία για την καταβολή της οικονομικής οφειλής από την Ελλάδα στο ΔΝΤ,  εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι  πολύ πιθανό να ζητήσει άμεση βοήθεια από τη Μόσχα.

Χθες άλλωστε, ο  επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου  Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ και ο Έλληνας Υπουργός Βιομηχανίας  και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψαν  μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού «Greek Stream» στο ελληνικό έδαφος.

"Αυτό το γεγονός καταδεικνύει σαφέστατα τις προθέσεις του Κρεμλίνου για την Ελλάδα , η οποία αποτελεί μια  χώρα με τεράστια σημασία. Τόσο στον οικονομικό, ενεργειακό, στρατηγικό όσο και  στον στρατιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των Β.Πούτιν και Α. Τσίπρα, συνομολογήθηκε μάλιστα  ότι οι απειλές και οι κινήσεις του ΝΑΤΟ, μαζί με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές  οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα οδηγήσουν κατευθείαν  σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο."

To περιοδικό επισημαίνει ότι η  Ρωσία, ως επί το πλείστον, παρέμεινε μακριά από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το ελληνικό «παζλ» αποτελεί  ένα πολύ ελκυστικό κίνητρο για να «βουτήξει η Ρωσία το κεφάλι της», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. "Για τη Μόσχα η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε  μια  τεράστια γεωπολιτική ευκαιρία διείσδυσης" , προειδοποιεί ο David Francis.

Αυτό το « σκηνικό» όμως φέρνει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, είναι το ίδιο της το κόμμα , οι Γερμανοί, οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη , που της κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να πληρώσουν για την Ελλάδα. Από την άλλη «πιέζει» η Ουάσινγκτον, ζητώντας να διατηρηθεί η Συμμαχία στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η Μέρκελ δεν χαμογελά, η Δυτική Ευρώπη γυρίζει «την πλάτη της» στην Ελλάδα, κάτι όμως το οποίο  θα αποτελέσει ένα θείο  δώρο για τον Πούτιν»,  τονίζει ο Sebastian Mallabi του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η χθεσινή υπογραφή για τον Greek Stream προκαλεί αίσθηση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ η αναμενόμενη ένταξη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS την οποία ανήγγειλε σήμερα  ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επιβεβαιώνει τους αμερικανικούς φόβους, αφού πρόκειται για ολοκληρωτική στροφή.

«Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο των προκαταρκτικών συζητήσεων προκειμένου να ενταχθούμε στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS ώστε η Ελλάδα μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί η τράπεζα να γίνει ισότιμo μέλος. Θα είμαστε ένα από τα πρώτα μη ιδρυτικά μέλη» αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, οι συζητήσεις για το θέμα ήταν πολύ θετικές και ο πρόεδρος της αναπτυξιακής τράπεζας Κουνταπούρ Βαμάν Καμάθ, δήλωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ελλάδας να γίνει μέλος της τράπεζας όταν υποβάλει τη σχετική αίτηση.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ξεκινήσει να λειτουργεί πριν τη σύνοδο των Brics στη ρωσική πόλη Ούφα το διήμερο 9-10 Ιουλίου.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger