- Πως ερμηνεύεται η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ
- Ώρα 16.27 τελείωσε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα
- Το βράδυ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής
- "Όχι ευχαριστούμε" λέει ο Βαρουφάκης στις πιέσεις για συμφωνία α λα... 2010 με άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
- Παπαδημούλης: "Πρέπει να βγει λευκός καπνός"
- Το σενάριο παράτασης της FAZ
- Αναλυτικά οι αντιπροτάσεις του πρωθυπουργού για να αποφευχθεί η χρεοκοπία

Σε... "πυρετό" διαβουλεύσεων βρίσκεται από το πρωί το κυβερνητικό επιτελείο, με αφορμή τις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται... μία ανάσα από το "σημείο μηδέν".

Σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης ο Βαρουφάκης με άρθρο "ποταμό" - "Μας ζητάνε ό, τι έγινε και το 2010, να επεκτείνουμε την κρίση! Όχι, ευχαριστούμε!"


Η ημέρα σήμερα αναμένεται να είναι μεγάλη (μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η σημερινή μέρα είναι η μεγαλύτερη της χρονιάς) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μεταβαίνει το βράδυ στην "καρδιά" της Ευρωζώνης, τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα δώσει... τον υπέρ πάντων αγώνα!

Μαζί του ο πρωθυπουργός θα έχει και τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς ούτως ώστε να κλείσει -επιτέλους- η συμφωνία. Αντιπροτάσεις που θα περιλαμβάνουν νέα μέτρα, τα οποία μένει να φανεί πρώτον, αν θα τα δεχτούν οι εταίροι και δεύτερον κατά πόσο θα ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μία έντιμη συμφωνία.

Πριν αναχωρήσει, ωστόσο, για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα σειρά τηλεφωνικών επαφών με την Άγγελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Οι λέξεις αυτές, "οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος" ερμηνεύονται ως απόρριψη από την πλευρά του πρωθυπουργού του ενδεχομένου μίας παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοδότησης.


Οι αντιπροτάσεις Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του mega, 900 εκατομμύρια ευρώ είναι το "χάσμα" που χωρίζει την Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους, με επιπλέον φορολογικά μέτρα να "πέφτουν" στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να καλυφθεί το κενό.

  "Πυρετός" διαβουλεύσεων! Όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες - Τι ισχύει με ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και περικοπές συντάξων

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση -όσον αφορά στον ΦΠΑ- προβλέπει συντελεστή 13% για την ΔΕΗ, ενώ δίνεται μάχη για να παραμείνει επίσης το 13% στην εστίαση και να μην "σκαρφαλώσει" στο 23%.

Εκεί που όπως όλα δείχνουν θα υποχωρήσει η Αθήνα, είναι το θέμα των πρόωων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείντι την κατάργησή τους από την 01/01/2016, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν την κατάργησή τους "εδώ και τώρα".

Παράλληλα, "σημείο - κλειδί" για την Αθήνα αποτελεί το θέμα του χρέους. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν μία διατύπωση από την άλλη πλευρά όσον αφορά στην διευθέτησή τους.

Διαβουλεύσεων συνέχεια

Σύμφωνα τώρα με την βρετανική «Guardian», οι επαφές για την ώρα περιορίζονται σε εξ αποστάσεως συζητήσεις, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να βρίσκεται ωστόσο στις Βρυξέλλες. Όπως μάλιστα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ όπως αναφέρει το Reuters, ενδέχεται σήμερα να υπάρξει και νέα συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών. 

 Χρεοκοπία, περιορισμούς στις αναλήψεις και ομόλογα αντί μισθών προβλέπει η Goldman Sachs

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα τελείωσε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, με αντικείμενο την οριστικοποίηση των ελληνικών προτάσεων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «FAZ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο για παράταση του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, με χρηματοδότηση-γέφυρα περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στα... ενδότερα του κυβερνητικού στρατοπέδου τώρα.

«Δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες και ημερομηνίες "σταθμούς" ενόψει της εργώδους προσπάθειας να επιτευχθεί μια έντιμη και προωθητική συμφωνία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. 

Αλλαγή στο Eurogroup ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Ντάισελμπλουμ

«Βεβαίως», σημειώνει, «θέλουμε να αποτραπεί μια τυπική χρεοκοπία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ. Ελπίζω όμως, να υπάρχουν ενήλικες στο ΔΝΤ που να αντιλαμβάνονται ότι κατά μόνας και οικογενειακώς, έχουν χρεοκοπήσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης, απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια «για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας». «Ξεχάστε το» αναφέρει χαρακτηριστικά, και προσθέτει: «Η εποχή κατά την οποία διόριζαν οι εταίροι-δανειστές, στη γι' αυτούς θεωρούμενη αποικία, τις κυβερνήσεις της αρεσκείας τους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα».

Σχολιάζοντας ο υπουργός Εσωτερικών την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για «μεγάλη εθνική συνεννόηση», τη χαρακτηρίζει «άκρως υποκριτική ρητορεία», και κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι «ζητεί επί της ουσίας τη σύμπραξη σε μια γραμμή εθελοδουλίας, ενόψει των ακραίων προτάσεων των εταίρων-δανειστών και της πολιτικής της μεροληψίας υπέρ των μεγάλων κεφαλαιούχων που τυγχάνει αρκετοί από αυτούς να είναι μεγάλοι οφειλέτες και μεγάλοι φοροδιαφεύγοντες».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με δήλωσή του στην Καθημερινή, τονίζει ότι στις ώρες που απομένουν πρέπει να βγει «λευκός καπνός», για το κοινό συμφέρον Ελλάδας - Ευρωζώνης. 

 "Καμπανάκι" Λίου: Κανείς δε θέλει να μάθει τις συνέπειες του Grexit

"Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη Δευτέρα, είναι θετική. Η Ευρωζώνη έχει κάθε συμφέρον να αποφύγει την αποσταθεροποίηση και τον ακρωτηριασμό και η ελληνική οικονομία και κοινωνία να τερματίσει μια πολύχρονη ύφεση και μονομερή λιτότητα και μια πολύμηνη αβεβαιότητα με μία λύση, που να βάζει φρένο στον κατήφορο και να ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης, αλλά κι έναν δρόμο αλλαγών στις συστημικές παθογένειες της χώρας. Αυτή την ώρα απαιτείται, απ’ όσους διατυπώνουν δημόσιο λόγο, αίσθημα ευθύνης, μετρημένα λόγια, σοβαρότητα και η μέγιστη δυνατή συνεννόηση, προκειμένου να ηττηθούν το εμπόριο φόβου και οι σπεκουλαδόροι που επιδιώκουν να κερδίσουν μέσω της κινδυνολογίας.

Στις ώρες που απομένουν, ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες καλούνται να γεφυρώσουν με ρεαλισμό και αίσθηση ευθύνης τις εναπομένουσες διαφορές, οι οποίες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες.

Πρέπει να βγει “λευκός καπνός”, γιατί αυτό είναι το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα κάνει αυτό που πρέπει με αίσθηση ευθύνης, ρεαλισμού, πατριωτισμού και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος", τόνισε χαρακτηριστικά.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

newsit

Δημοσίευση σχολίου

Blogger