Δύσκολη εξίσωση αποτελεί για τον πρωθυπουργό η έγκριση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή καθώς βουλευτές και κομματικά στελέχη  σχεδόν προεξοφλούν ότι αυτά τα μέτρα και η συμφωνία δεν περνάνε από τη Βουλή.

Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς πρώτος προ ημερών και σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισαν πως δεν μπορεί να περάσει η συμφωνία χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να παραμείνει.

Στον ίδιο ακριβώς άξονα και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επίσης «στο Κόκκινο» έθεσε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση « μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα» και σημείωσε «Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή» και «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε πως δεν θα τεθεί θέμα πειθαρχίας αλλά χαρακτήρισε πολύ σοβαρό για την κυβέρνηση την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.

Στην Πολιτική Γραμματεία τα μέτρα των 8 δις

Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένεται μια οργιώδης συλλογική διαβούλευση στα όργανα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ενώ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να «κάμψει» και τη σκληρή στάση που φαίνεται να τηρεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και ΑΝ.ΕΛ για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Εξάλλου, στην κρίση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και περιλαμβάνει μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ξεσηκώνοντας ήδη σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, πιθανότατα αύριο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν τα στελέχη για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη σκληρή συμφωνία που προωθείται.

Το βαρύ έργο της ενημέρωσης για την επώδυνη για τους πολίτες (και την Αριστερά) συμφωνία, δεν θα αναλάβει -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ενδέχεται την αποστολή αυτή να επωμιστεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές και… συνιστώσες

Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ξεκίνησαν πρώτοι τον χορό των αντιδράσεων  κάνοντας αναφορές σε ακραία και αντικοινωνική συμφωνία και «θατσερικού» τύπου αρχές, οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από την Αριστερά.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Στάθης Λεουτσάκος, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής. «Περιμένω να δω συνολικά τα μέτρα, να δω τι αναφέρεται για χρέος και ανάπτυξη», χανέφρε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, διαμήνυσε πως δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία «που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές», περιμένοντας και αυτός ωστόσο το τελικό κείμενο για να τοποθετηθεί.

Πιο σκληρές ήταν οι τοποθετήσεις συνιστωσών και οργανώσεων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες με ανακοινώσεις τους εγκαλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το «νέο Μνημόνιο», ενώ, ορισμένοι ζητούν ρήξη, ακόμη και συνέδριο του κόμματος.

Χαρακτηριστικά:

Κομμουνιστική Τάση: Ενα ακόμη Μνημόνιο άγριας λιτότητας. Μην ψηφίσετε, πάμε σε συνέδριο του κόμματος

Νταβανέλος (Κόκκινο Δίκτυο): Η κυβέρνηση σύρεται σε Μνημόνιο – Να αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος

Στην ιστοσελίδα iskra, εξάλλου η οποία απειχεί της απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας επικεφαλής της οποίας είναι ο Παν. Λαφαζάνης, δημοσιεύθηκε σκληρό κείμενο που κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» στη διαπραγμάτευση και καλεί τη χώρα και το λαό να πουν «όχι» στη νεομνημονιακή  συμφωνία.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger