Του Γιάννη Αργυρού

Μπορεί το καλοκαίρι του 2011 να κορυφώθηκε η αιχμηρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, για τους 20 επίσημους και ανεπίσημους πρωθυπουργικούς συμβούλους του Γιώργου Παπανδρέου (οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, κόστισαν ένα εκατομμύριο ευρώ στο κράτος), ωστόσο το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα λίγους μήνες αργότερα να ενσωματώσει σταδιακά στο επιτελείο του πολλά από τα γνωστά πρόσωπα της περίφημης αυτής ομάδας του πρώην πρωθυπουργού.

Στους στενούς συνεργάτες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη συγκαταλέγονται οι καθηγητές πανεπιστημίου Γιάννης Βαρουφάκης και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, που άνοιξαν τον δρόμο για επαφές στην Αμερική. Επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, λογογράφος και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο υπ. Εξωτερικών, και η πρώην υπ. Ανάπτυξης και εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, Λούκα Κατσέλη, η οποία ήταν και το στέλεχος που εμπνεύστηκε τη φράση «Λεφτά υπάρχουν». Ακόμη, ο διπλωμάτης καριέρας Γιώργος Αϋφαντής, ο οποίος είχε πάντα σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον της οικογένειας Παπανδρέου, από την εποχή του Ανδρέα. Σήμερα έχει καθοριστικό ρόλο στις επαφές και τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα σε όλο τον κόσμο. 

Στην Κουμουνδούρου και ειδικότερα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν καλοβλέπουν όλες αυτές τις επιλογές του αρχηγού, για ιδεολογικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Μάλιστα, επισημαίνουν με σκωπτικό τρόπο ότι οι καθηγητές που άνοιξαν τον αμερικανικό δρόμο στον Αλ. Τσίπρα «για να γίνουν “πειστικοί” για τον σωτήριο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψαν τον τελευταίο σε ένα περίπου “φιλοαμερικανικό” κόμμα, αν όχι και ένα κόμμα του οποίου η άνοδος στην κυβέρνηση θα συνιστούσε ευλογία για τις ΗΠΑ».

Μια σειρά άλλων συμβούλων, Ελλήνων και ξένων, έχουν πλέον αποστασιοποιηθεί, μειώνοντας σημαντικά την εμπλοκή τους με την πολιτική σκηνή και φυσικά με τις περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας. Ανάμεσά τους είναι οι Λουκάς Παπαδήμος, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, Ανδρέας Δρυμιώτης, Αλέξης Κόκκος, Τζότζεφ Στίγκλιτς και Ματιέ Πιγκάς, πρόσωπα που είχαν επίσης ρόλο συμβούλου στην κυβέρνηση Παπανδρέου. 

Τότε, για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου είχε δημιουργηθεί και ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οι: Kέβιν Φεδερστόουν, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Ρίτσαρντ Πάρκερ, λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ρότζερ Γουίλκινς, γενικός γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας και ειδικός σύμβουλος του Αυστραλού πρωθυπουργού, Λέιφ Παγκρότσκι, βουλευτής, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας, και Τζεφ Μάλγκαν, τέως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στο γραφείο του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας.

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger