Το σοκ που προκάλεσε στον κυβερνητικό συνασπισμό η απώλεια 39 βουλευτών και το γεγονός οι αμφισβητούνται ευθέως οι επιλογές Τσίπρα από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με 110 βουλευτές καθώς 39 βουλευτές ουσιαστικά καταψήφισαν το μνημόνιο μέσω του ΟΧΙ ή του παρών.

Ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας ότι η ομάδα των αμφισβητιών έχει ξεκάθαρη θέση…προκαλώντας ρήγμα στο κόμμα και φοβούμενος βαριές απώλειες έως και 50 βουλευτών στην ψηφοφορία για το Ταμείο των 50 δισεκ. και την οδηγία για το resolution BRRD, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα «συνεχίζω έως την συμφωνία».

Προφανώς η φράση αυτή συνεχίζω έως την συμφωνία εννοώντας την τελική συμφωνία του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι μετά θα παραιτηθεί.

Με την ανεπίσημη αυτή δήλωση, προήλθε από non paper του Μαξίμου, ο Τσίπρας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εσωκομματική του αντιπολίτευση να μην τον αμφισβητήσουν στα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση γιατί μετά την τελική συμφωνία θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Τι σημαίνει όμως δρομολογήσει εξελίξεις;

Εκλογές ή κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού.

Η λύση των εκλογών θα επέτρεπε στον Τσίπρα μέσω λίστας να απομακρύνει από το κόμμα τους αντιφρονούντες, ωστόσο οι εκλογές αποκηρύσσονται από την ΝΔ και τα άλλα κόμματα της βουλής ενώ είναι βέβαιο ότι και η ΕΕ δεν θέλει νέες εκλογές στην Ελλάδα για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού θα ήταν λύση αλλά θα απαιτούσε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής π.χ. Γιώργος Προβόπουλος, υπερκομματική στήριξη και το κυριότερο χρόνο ώστε αυτή η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Με εκλογές ο Τσίπρας θα ξανακέρδιζε αλλά με ποσοστά προφανώς μικρότερα αυτών που πέτυχε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα όμως θα έμπαινε σε περιπέτειες.

Με κυβέρνηση ειδικού ή εθνικού σκοπού ο Τσίπρας μπορεί να έχανε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά θα έδινε την δυνατότητα σε μια υπερκομματική κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία.

Είναι 100% δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρ΄ ότι έχει λαϊκή απήχηση δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία – μνημόνιο.

Με μαθηματική ακρίβεια είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές εξέλιξη που τυπικά θα την οδηγούσε και σε πτώση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρραγεί, 32+6+1 βουλευτές (32 είπαν όχι στο μνημόνιο, 6 δήλωσαν παρών και μια βουλευτής απουσίαζε) και είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν οι αμφισβητίες βουλευτές, οδηγώντας σε πτώση την κυβέρνηση, εξέλιξη που θα δρομολογούσε άλλες εξελίξεις.

Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να στηρίζεται στην ψήφο ανοχής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση αυτή είναι θνησιγενής.

O Τσίπρας βλέποντας το πολιτικό αδιέξοδο, ζητάει ανοχή από τους αμφισβητίες έως τον Σεπτέμβριο που θα υπογραφεί η συμφωνία και εν συνεχεία θα δρομολογήσει εξελίξεις.

bankingnews.gr

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger