Μόλις λίγα 24ωρα αφότου δόθηκε το πρώτο «πράσινο φως» στην Αθήνα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για τη συζήτηση του νέου προγράμματος, κάποιοι παραμένουν απαισιόδοξοι.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλές οι πιθανότητες επιτυχίες του προγράμματος.

«Υπάρχει τώρα ένα 20%, ίσως 30% ποσοστό επιτυχίας», είπε ο αξιωματούχος που μετείχε στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη του συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και Αθήνας, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters.

«Όταν βλέπω τα επόμενα 2-3 χρόνια, τους επόμενους τρεις μήνες, βλέπω μόνο μαύρα σύννεφα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Το μόνο που καταφέρουμε να κάνουμε είναι να αποφευχθεί ένα χαοτικό Grexit», σημείωσε ο Ευρωπαίος.

Τα προβλήματα είναι πιθανό να ξαναέρθουν στην επιφάνεια, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να καταλήξουν οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τριετές πρόγραμμα, εκτιμά το Reuters.

«Μέχρι τότε, η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει εκτροχιαστεί ακόμη περισσότερο και οι Ελληνες μπορεί να οδηγούνται στις κάλπες», προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κάνει άλλη μία ανάλυση για το ελληνικό χρέος πριν υπάρξει συμφωνία, η οποία μπορεί να δείξει ότι μόνο με «κούρεμα» ή διαγραφή μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος, τονίζει το Reuters.

«Ο Σόιμπλε, που δηλώνει ότι το »κούρεμα» είναι παράνομο στην ευρωζώνη, θα περιμένει με το plan B του για ελάφρυνση χρέους, με την Ελλάδα εκτός της νομισματικής ένωσης. Ακόμη κι αν δεν μπει »τρικλοποδιά» στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, μέσα σε πέντε χρόνια, σε εκείνο το στάδιο, οι πιθανότητες να εφαρμοστεί πλήρως και να προκαλέσει οικονομική ανάκαμψη φαίνονται λίγες», τονίζει το Reuters.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger