Στο πιο οριακό σημείο της μέχρι τώρα πορείας της βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού η επικύρωση του μνημονίου από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να  πυροδοτήσει εξελίξεις που θα τεστάρουν τόσο τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης ,όσο και τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία παρουσιάζει ρωγμές αγεφύρωτες.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο  -με ορίζοντα την αποψινή ψηφοφορία του μνημονίου- αποφεύγουν να μιλήσουν για αριθμητικό πήχη, όπως παλαιότερα, και αρκούνται στο να δηλώσουν ότι «στόχος είναι να περάσει η συμφωνία και όλα τα άλλα θα τα δείξει η ίδια η ζωή».

Η δυστοκία άλλωστε συνεννόησης ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στους διαφωνούντες -όπως αυτή κορυφώθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο με αφορμή τα διαδικαστικά ζητήματα- ήταν ένα ακόμη δείγμα για το ότι το «διαζύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ.

Οι πρόωρες εκλογές 

Στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, μελετώνται οι επόμενες κινήσεις και τα σενάρια, ενώ κυρίαρχη είναι η αντίληψη πως μόνο με νέα προσφυγή στις κάλπες θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Οι εισηγήσεις είναι μοιρασμένες στα δύο, με αποτέλεσμα:

Οι μεν να συγκλίνουν στο να υπάρξουν πρώτα οι εγκρίσεις από τα ξένα κοινοβούλια, να απομακρυνθούν τα απρόοπτα και έπειτα να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές (πιθανόν το Νοέμβριο)

Οι δε, να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές ώστε η κυβέρνηση να μην υποστεί τη φθορά από την εφαρμογή των μέτρων και ακόμα και στις 20 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν οι κάλπες

Ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του στην αποψινή «μάχη» στη Βουλή και να επισημάνει τα εμπόδια και τους κινδύνους που προέκυψαν από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αλλά και από την αποφυγή ενός δανείου-γέφυρα.

Τον τόνο έδωσε ήδη, από τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο υποδομών. Ο ίδιος, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι, -έστειλε σαφές μήνυμα «φωτογραφίζοντας» το Βερολίνο και όχι την εσωτερική πολιτική σκηνή-λέγοντας  ότι «παρά τα εμπόδια θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα».

Η στάση Λαφαζάνη

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη στάση που θα κρατήσει μετά την καταψήφιση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο εάν  η «λαφαζανική» ομάδα θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απόψε το βράδυ ή αν θα συνεχιστεί αυτή η ιδιότυπη συγκατοίκηση μέχρι την προκήρυξη των εκλογών.

Στην περίπτωση πάντως που προκριθεί η τελευταία εκδοχή, ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα ανακοινώσει ότι κανείς τους δεν θα βρίσκεται στις λίστες υποψηφίων, πράγμα που σημαίνει ότι και δεν θα προλάβει να πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο (φέρνοντας τεράστιες αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο)  και δεν θα έχει αρκετό πολιτικό χρόνο μπροστά της η Αριστερή Πλατφόρμα για προεκλογική εκστρατεία.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger