Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οι τελευταίε εξελίξεις στην Συρία, η ολοένα και μεγαλύτερη επέμβαση των Ρώσων στην περιοχή, η έξαρση του κουρδικού ζητήματος, έχει προκαλέσει ένα έντονο ψυχροπολεμικό κλίμα στην Άγκυρα με συνέπεια να έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και σενάρια πολεμικής εμπλοκής της Τουρκίας με την Ρωσία, καθώς τα μετώπια που ανοίγουν συνεχώς στην ευρύτερη περιοχή φέρουν τις δυο χώρες σε ανοιχτή αντιπαράθεση.



Σύμφωνα με τις τουρκικές αναλύσεις, τρία είναι τα σημαντικότερα σενάρια πολεμικής αναμέτρησης με την Ρωσία και σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων της τουρκικής περιφέρειας.

Το πρώτο σενάριο αναφέρεται στην ένταση που επικρατεί μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Όπως είναι γνωστό οι δυο χώρες έχουν σοβαρό πρόβλημα την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάγ που έχει περιέλθει στη Αρμενία, αλλά το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνώρισε αυτή την εξέλιξη και συχνά γίνονται ένοπλες συγκρούσεις στα σύνορα των δυο χωρών με νεκρούς και από τις δυο μεριές. Η Αρμενία συνδέεται με στρατιωτική συμμαχία με την Ρωσία και στο έδαφος της οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει πύραυλους S-400, ενώ το Αζερμπαϊτζάν συνδέεται με ισχυρή συμμαχία με την Τουρκία την οποία αποκαλεί αδελφό έθνος. Στην περίπτωση ανοιχτής πολεμικής σύγκρουσης η προοπτική εμπλοκής της Ρωσίας υπέρ της Αρμενίας και της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, είναι ένα σοβαρό σενάριο ρωσοτουρκικού πολέμου.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στις εξελίξεις στην Συρία. Όπως είναι γνωστό από την αρχή της ρώσικης επέμβασης η Τουρκία κατέκρινε έντονα την Ρωσία ακόμα και δια στόματος Ερντογάν. Ήδη έχουν σημειωθεί εμπλοκές των πολεμικών αεροσκαφών των δυο χωρών. Εδώ αξιοσημείωτο είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει το ΝΑΤΟ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Εκείνο που ανησυχεί έντονα την Άγκυρα και δεν θα διστάσει να επέμβει στρατιωτικά είναι η ανακήρυξη ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Βόρειο Συρία με την στήριξη της Ρωσίας, κάτι που θα φέρει τις δυο χώρες αντιμέτωπες.

Το τρίτο σενάριο αναφέρεται στην δράση των ισλαμιστών σε μια αντίπραξης της ρωσικής επέμβασης στην Συρία μέσα στον ρωσικό Καύκασο. Πολλές φορές στο παρελθόν η Ρωσία έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Τουρκία ότι υποθάλπει τις ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες στον Καύκασο και ότι βρίσκεται πίσω από το ισλαμικό κίνημα της Τσετσενίας. Αυτή την φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά με τους Τζιχαντιστές που στηρίζει η Άγκυρα και που έχουν κηρύξει ανοιχτό ιερό πόλεμο κατά της Ρωσίας απειλώντας να αιματοκυλήσουν τον ρωσικό Καύκασο.

Όλα αυτά τα σενάρια που ίσως πριν από μερικά χρόνια θα ήταν παρακινδυνευμένα, σήμερα προβάλλουν έντονα και δείχνουν πως η αντιπαράθεση Ρωσίας Τουρκίας κινείται σε πολλά επίπεδα με όλες τις προοπτικές ανοιχτής σύγκρουσης, ανοιχτές.

Να προσθέσουμε πως για όλα αυτά στην Άγκυρα παρομοιάζουν την στάση των ΗΠΑ με τον…Πόντιο Πιλάτο και ίσως έχουν δίκιο, καθώς η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται πια σε τίποτα τον Ερντογάν τον οποίο θεώρει επικίνδυνο και απρόβλεπτο!

Σημεία των καιρών!


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger