Την απόφαση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ να παραδώσει στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χάρτες που απεικονίζουν τις θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Ρωσία, δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Πράγματι, ο Τζίμι Κάρτερ προτείνει στη Ρωσία να στείλει χάρτες σε εμάς που έχουν σχεδιαστεί στο προεδρικό κέντρο του και δείχνουν τις τρέχουσες θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων, του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων», σημείωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα ληφθέντα γεωγραφικά στοιχεία δεν είναι απόρρητα και τα περισσότερα βρίσκονται στην διαδικτυακή σελίδα του Κέντρου του Κάρτερ. Ταυτόχρονα, δεχθήκαμε με ένα μεγάλο ‘’ευχαριστώ‘’ αυτή την κίνηση από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος προφανώς κάνει ειλικρινή έκκληση για κοινές προσπάθειες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ανησυχεί για την τύχη του συριακού λαού», είπε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία ελπίζει ότι το Πεντάγωνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Τζίμι Κάρτερ, δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Φυσικά, κατά την άποψη μας, θα ήταν πολύ πιο λογικό και αποτελεσματικό αν η ίδια εποικοδομητική προσέγγιση επιδεικνυόταν από εκείνους που σήμερα στην Ουάσιγκτον έχουν πλήρη πληροφόρηση σχετικά με αυτόν τον λογαριασμό και έχουν τη δύναμη να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα ήταν απολύτως λογικό να αναμένουμε μια απάντηση σε αυτό το αίτημα της Ρωσίας «από έναν άλλο κ. Κάρτερ, δηλαδή, δηλαδή τον σημερινό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον», είπε η Ζαχάροβα.

«Δυστυχώς, το Πεντάγωνο έχει μέχρι στιγμής αποφύγει όχι μόνο την προτεινόμενη ημερομηνία ανταλλαγής για τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά έχει-ακριβώς με τον ίδιο τρόπο- αποφύγει συνεργασία για παράδειγμα στον ανθρωπιστικό τομέα», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου.
«Μιλάμε για την έρευνα και διάσωση των στρατιωτικών πληρωμάτων των  αεροσκαφών. Αν και θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επηρεάσει, μεταξύ άλλων, τους πιλότους των ΗΠΑ. Όπως γνωρίζετε, η πρότασή μας απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ», τόνισε η ίδια. 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger