Σχέδιο των Ρώσων να χτυπήσουν το Λονδίνο χρησιμοποιώντας πολύ ισχυρές πυρηνικές κεφαλές όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειό του, αποκαλύπτεται μέσα από άκρως απόρρητες επιστολές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο βρετανικό τύπο.

Η τρομακτική μόνο και στην ιδέα συνωμοσία ήρθε στο φως σε γράμμα που είχε αποστείλει στις Βρετανικές Αρχές ο Βρετανός ειδικός σε θέματα ατομικής ενέργειας Γουίλιαμ Πένι προειδοποιώντας ταυτόχρονα για πιθανή επίθεση το 1954.
Σε επιστολή προς την Αρχή Ατομικής Ενέργειας και τον πρόεδρο της Έντουιν Πλόουντεν γραφεί πως η Μόσχα χρησιμοποιώντας μέχρι και πέντε βόμβες θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις περιοχές που θα έπληττε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε στην επιστολή ποιες από τις περιοχές θεωρούνται ως πιθανότεροι στόχοι, αν και τονίζει ότι όλοι οι Βρετανοί θα υπέφεραν ύστερα από μια τέτοια επίθεση.
Όπως προειδοποιούσε ο Πένι, που πέθανε το 1991 σε ηλικία 81 ετών, οι βόμβες των Ρώσων θα ήταν πιο ισχυρές από αυτές που έριξαν οι Αμερικανοί στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945. Τουλάχιστον 75.000 σκοτώθηκαν από την έκρηξη και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν.


Η αποκάλυψη για το σχέδιο των Ρώσων συμπίπτει με την αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης για την πυρηνική πολιτική της Βρετανίας.
Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλλον προειδοποίησε πρόσφατα ότι υπάρχουν ανησυχητικές προκλήσεις για την πυρηνική συναίνεση που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, την ίδια στιγμή που ο νέος ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επαναλάμβανε την αντιπυρηνική στάση του. Οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν μέσα στους επόμενους μήνες να ψηφίσουν για το αν θα συνεχιστεί ή όχι το κοστοβόρο πρόγραμμα Trident που είναι η θαλάσσια «πλατφόρμα» πυρηνικού πολέμου του Ηνωμένου Βασιλείου που συμπεριλαμβάνει πυρηνικά υποβρύχια, πυρηνικές κεφαλές και διηπειρωτικούς πυραύλους.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger