Ιδρύθηκε το 1943…. Τις δεκαετίες του 60 και του 70 αποτελούσε την πιο σημαντική πηγή αναφοράς για τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων….

Από τις 31 Οκτωβρίου το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» επίσημα έπαψε να υπάρχει, ενώ η λειτουργία του θα σταματήσει οριστικά στο τέλος του τρέχοντος μήνα.Η ανεπιτυχής προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του «Τανγιούγκ» οδηγεί στο κλείσιμο του ιστορικού πρακτορείου ειδήσεων με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν παρέτεινε τη διορία για την αναζήτηση αγοραστή.

Η διευθύντρια του πρακτορείου Μπράνκα Τζούκιτς ενημέρωσε χθες βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την παύση λειτουργίας του ΄»Τανγιούγκ» και ανέφερε ότι οι 188 εργαζόμενοι θα απολυθούν λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση.

Το «Τανγιούγκ» όπως και άλλες 72 επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ (κυρίως τοπικά ΜΜΕ) που ανήκουν στο δημόσιο τέθηκαν προς πώληση. Η διορία έληξε στις 31 Οκτωβρίου και σύμφωνα με την κρατική εταιρία ιδιωτικοποιήσεων πωλήθηκαν 36 ΜΜΕ ενώ για το «Τανγιούγκ» δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι.

Το «Τανγιούγκ» ιδρύθηκε το 1943 από το Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να ενημερώνει για την αντιστασιακή δράση των Παρτιζάνων του Τίτο. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κυρίως διότι διέθετε ένα ευρύ δίκτυο ανταποκριτών σε πολλές χώρες της Αφρικής και της νότιας Αμερικής, ενώ εξαιτίας της πολιτικής ουδετερότητας της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας είχε καλή πρόσβαση σε ένοπλες οργανώσεις και απελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 του περασμένου αιώνα το «Τανγιούγκ» αποτελούσε πηγή αναφοράς για τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger