Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση είναι γεγονός και φυσικά η ελληνική συμμετοχή δεν θα μπορούσε να λείπει. Στις τέσσερις Οκτωβρίου ξεκίνησε και θα λάβει τέλος έξι Νοεμβρίου ενώ προετοιμάζεται δύο χρόνια για την ορθή διεξαγωγή και
εξέλιξη της.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η στήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας καθώς και η στρατιωτική δράση της Ρωσίας στη Συρία της δίνει άλλη διάσταση και ιδιαίτερη αξία.
Οι επιχειρήσεις γίνονται από τη Μεσόγειο, την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό και συμμετέχουν 40.000-50.000 στρατιώτες από 28 κράτη μέλη της Συμμαχίας, μεταξύ τους φυσικά και η Ελλάδα.
Μπορεί να μην αναφέρεται όμως είναι πασιφανές πως το σενάριο της άσκησης είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ με τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης καθώς και επέμβασης εναντίον της Ρωσίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατέστησε σαφές ότι: «Η άσκηση είναι μεγάλης κλίμακας και υψηλών προσδοκιών, με σκοπό τη βελτίωση της Δύναμης Αντίδρασης της Συμμαχίας, αυξάνοντας τις δυνατότητές της σε προσωπικό (40.000 ή και περισσότερα άτομα) και υλικό, σε ταχύτητα αντίδρασης (σκοπός η ανάπτυ¬ξή της μέσα σε χρόνο 48 ωρών), καθιστώντας την ικανή να αναπτυχθεί, όπου είναι απαραίτητο, για την αποτροπή και την προστασία από απειλές».
Η πατρίδα μας, όπως διαβάζομε στο voicenews.gr.  συμμετέχει στην «Trident Juncture 2015», με τις παρακάτω δυνάμεις:
• Διάθεση ενός αερομεταφερόμενου τμήματος Μονάδας του Στρατού Ξηράς, το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα μεταφερθεί σε στρατιωτική βάση στην Ισπανία.

• Ένα υποβρύχιο Υ/Β, το υποβρύχιο «Αμφιτρίτη», που είναι εξοπλισμένο με το σόναρ STN Atlas Elektronik CSU-3-4 και σύστημα ελέγχου βολής και διαχείρισης μάχης H.S.A. SINBADSM8/42 με σύστημα ελέγχου πυρός τορπιλών Mk.8 και έχει καταπλεύσει σε λιμάνι της Ισπανίας.
• Ένταξη της νατοϊκής άσκησης «ΝΗΡΙΗΣ 2015», η οποία φιλοξενείται και διεξάγεται στη χώρα μας ως μέρος των αεροναυτικών επιχειρήσεων της άσκησης «Trident Juncture 2015».

• Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετέχει με κλι¬μάκιο τεσσάρων (4) αεροσκαφών F-16 Block 50 και ανάλογο προσωπικό της 347Μ, της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) από την Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, που έχει μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση Trapani, στην Ιταλία.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger