Η Τουρκία έχει ξεκινήσει έναν defacto αποκλεισμό στα ρωσικά πολεμικά πλοία, εμποδίζοντας τη διέλευση τους από τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου, μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης AIS για την κυκλοφορία των θαλάσσιων σκαφών, μόνον τουρκικά σκάφη κινούνται κατά μήκος του Βοσπόρου και στα Δαρδανέλια.

Την ίδια στιγμή προς την Μαύρη Θάλασσα και προς την Μεσόγειο Θάλασσα, υπάρχει ένα μικρό σύμπλεγμα  πλοίων υπό ρωσική σημαία που  κάθονται και περιμένουν (Δείτε την παρακάτω εικόνα). Το γεγονός αυτό έμμεσα επιβεβαιώνει και το CNN.



 Υπάρχει μια συνθήκη που καλύπτει συγκεκριμένα τη χρήση αυτών των πλωτών οδών από τα έθνη του κόσμου. Η Συνθήκη αυτή είναι η Συνθήκη του Μοντρέ.

Η Τουρκία έχει επικαλεσθεί την εν λόγω συμφωνία, αλλά δεν έχει δηλώσει δημοσίως αν έχει μπλοκάρει τα ρωσικά πλοία, γιατί η Τουρκία "απειλείται με επιθετικότητα» ή αν η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι είναι «σε πόλεμο» με την Ρωσία. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό τζετ πάνω από τη Συρία και αυτό έχει προκαλέσει μια σημαντική ρήξη μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη διέταξε την ανάπτυξη  150.000 ρωσικών στρατευμάτων με εξοπλισμό στη Συρία, αλλά στη συνέχεια διέταξε επίσης την ανάπτυξη επιπλέον 7.000  ρωσικών στρατευμάτων με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, εκτοξευτών πυραύλων και πυροβολικό, στα σύνορα Ρωσίας-Τουρκίας με την Αρμενία, με την εντολή να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Αν η Τουρκία  επικαλεστεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ  σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την Ρωσία είναι επικίνδυνο ο κόσμος να συρθεί σε έναν πόλεμο. 

Δημοσίευση σχολίου

Blogger