Το Κοχ ι Νουρ, το Ινδικό πετράδι ενός ινδού μαχαραγιά που στολίζει το στέμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ απαιτούν αστέρες του Μπόλιγουντ με αγωγή που καταθέτουν


Το Κοχ ι Νουρ, το Ινδικό πετράδι ενός ινδού μαχαραγιά που στολίζει το στέμμα της Βασίλισσας Ελισάβετ απαιτούν αστέρες του Μπόλιγουντ με αγωγή που κατέθεσαν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, οι κινηματογραφικοί αστέρες, με την υποστήριξη μιας ομάδας επιχειρηματιών, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και απαιτούν την επιστροφή του 109 καρατίων λίθου, θεωρώντας ότι εκλάπη από την Ινδία όταν η χώρα ήταν αποικία της Βρετανικής αυτοκρατορίας.

Η προσφυγή στο δικαστήριο αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση όχι μονο την Βασίλισσα Ελισάβετ ειδικά όταν ο Ινδός πρωθυπουργός Νερέντρα Μόντι την ερχόμενη εβδομάδα σκοπεύει να επισκεφτεί το Λονδίνο και την Βασίλισσα το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια παλιές πληγές για τις δύσκολες σχέσεις των Ινδών με τους Βρετανούς την εποχή της αποικιοκρατίας.

«Το Φως του Βουνού»

Koh-I-Noor σημαίνει «βουνό του φωτός» στα περσικά και το συγκεκριμένο διαμάντι συνδέεται με πολλούς θρύλους και παραδόσεις. Σύμφωνα με έναν θρύλο το πετράδι είχε κλαπεί από τον θεό Κρίσνα, ενώ αυτός κοιμόταν.

Η παράδοση λέει ότι «αυτός που έχει δική του την πέτρα θα κυριαρχήσει στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα θα έχει και μεγάλη κακοτυχία, διότι μόνο ένας θεός ή μια γυναίκα μπορεί να φοράει την πέτρα ατιμώρητος».

Από την Λαχώρη στο στέμμα της Βασίλισσας Βικτώριας

στέμμα αγγλίαςΟ μαχαραγιάς της Λαχώρης έδεσε το διαμάντι σε ένα βραχιόλι διακοσμημένο με χρυσό και το φύλαξε στο θησαυροφυλάκιό του. Το 1849, μετά τoν πόλεμο των Σιχ και των Βρεταννών κατασχέθηκε μαζί με όλους τους άλλους θησαυρούς της Λαχώρης από την Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και τον λόρδο Λόρενς.

Ο λόρδος Νταλχάουζι (Dalhousie) δώρισε το Κοχ ι Νούρ στη βασίλισσα Βικτορία, που έγινε αυτοκράτειρα της Ινδίας το 1877. Εκείνη την εποχή η αξία της πέτρας έφτανε τα 700.000 δολάρια. Οταν το διαμάντι ήρθε από την Ινδία ζύγιζε 1896 καράτια. Η βασίλισσα Βικτορία αποφάσισε να αναθέσει την καινούργια του κοπή στον κόπτη Voorzanger, παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου και του δούκα του Ουέλινγκτον. Χρειάστηκαν τριάντα οκτώ ημέρες για να κοπεί η πέτρα στην σημερινή οβάλ μορφή του βάρους 108,93 καρατίων.

Η βασίλισσα Βικτορία το τοποθέτησε σε μια καρφίτσα και όρισε ότι το Κοχ ι Νούρ θα μπορούσε να φορεθεί μόνο από βασίλισσα.

Βασίλισαα Αγγλίας

Έτσι το διαμάντι φορέθηκε από τη βασίλισσα Αλεξάνδρα ως μέρος του στέμματος κατά τη στέψη της το 1902. Το 1911 αποτέλεσε το κεντρικό κομμάτι στο στέμμα της βασίλισσας Μαίρης. Το 1937 η πέτρα δέθηκε στο Βασιλικό Στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ (μητέρας της σημερινής βασίλισσας).


Το 1990, το Ινδικό Κοινοβούλιο ζήτησε επισήμως να επιστραφεί το Κοχινούρ στην πατρίδα του. Για τους Ινδούς η πέτρα αυτή είναι μέρος της ιστορίας της χώρας και η παρακράτησή του από την Βρετανία απλώς υπενθυμίζει το ιμπεριαλιστικό παρελθόν. Ομως το διαμάντι έχει και άλλους διεκδικητές, όπως τις κυβερνήσεις του Πακιστάν, και του Ιράν. Προς το παρόν εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου μαζί με τα υπόλοιπα βασιλικά κοσμήματα. 

Δώσε Ινδία!!! Δώσε πόνο στους γκλομπαλι(η)στές, να πάρουμε κι εμείς σειρά με τα δικά μας γλυπτά!

Ποιος σας είπε ότι είμαστε έθνος ανάδελφο;;; Οι Ινδοί είναι από αρχαιοτάτους χρόνους πιο κοντά μας από οποιονδήποτε άλλο λαό! Αρχαία Ελληνικά και Σανσκριτικά είναι οι δυο γλώσσες που “ακούει” η Κουνταλίνη (Άγιο Πνεύμα). Η δε Ινδουιστική μυθολογία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την Ελληνική. Ο Βίσνου είναι ο Δίας, η Αθηνά είναι η Σάκτι, ο Ερμής είναι ο Χανουμάνα κλπ – μόνο που ΑΥΤΟΊ δεν έχουν ανθρώπινα ελαττώματα παρά μόνο θεϊκές αρετές τις οποίες προσπαθούν οι φτάσουν ανεβαίνοντας πνευματικά.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger