Λευκωσία: Την εμφάνιση της και στην ελεύθερη Κύπρο έκανε η άκρως επικίνδυνη ναρκωτική ουσία με την εμπορική ονομασία «μπονσάι».  

 Πρόκειται για συνθετική κάνναβη, ουσία άκρως εθιστική, η οποία μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, ισχυρές παραισθήσεις, βίαιη συμπεριφορά και καρδιακά επεισόδια.  

 Χαμηλό κόστος αγοράς και πολύ ισχυρή επίδραση είναι τα πλεονεκτήματα του συνθετικού καναβοειδούς, που βρίσκεται στο κέντρο της δημοσιότητας στη γειτονική Τουρκία, μετά από σειρά θανάτων που σχετίζονται με αυτό. 

  Την έλευση της επικίνδυνης ουσίας στις ελεύθερες περιοχές επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Γαβριήλ Γαβριήλ, ο οποίος είπε ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει εντοπιστεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις και σε μικρές ποσότητες σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. «Ενισχύονται οι υποψίες πως αυτή διοχετεύεται από τις κατεχόμενες περιοχές» ανέφερε   Αξίζει να σημειωθεί πως το συνθετικό ναρκωτικό μπονσάι κάνει θραύση στην Τουρκία, και σύμφωνα με αναφορές στο σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο, οι «αρμόδιες υπηρεσίες» στα κατεχόμενα εκφράζουν μεγάλη ανησυχία, αφού σε διάστημα 11 μηνών ο αριθμός των νεκρών από τη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού έφτασε τους πέντε.   

Οι μικρές ποσότητες συνθετικής κάνναβης που έχουν εντοπιστεί στάληκαν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για νέα ουσία, η οποία έχει ισχυρές παραισθησιογόνες ιδιότητες», είπε ο Γ. Γαβριήλ.   

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, η ουσία αυτή δεν περιλαμβάνεται ακόμα στις απαγορευμένες ουσίες, με βάση τον περί ναρκωτικών, φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών νόμο.

 Ο ίδιος σημείωσε πως οι υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή η ΥΚΑΝ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενημέρωσαν τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ετοίμασαν σημείωμα προς τον Υπουργό Υγείας , ώστε να προχωρήσει άμεσα με έκδοση διατάγματος απαγόρευσης κυκλοφορίας της εν λόγω ουσίας.   Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πρέπει να ανησυχούμε «γιατί, όπως μας λένε οι καθ` ύλην αρμόδιοι, αυτή η ουσία έχει ισχυρές παραισθησιογόνες ιδιότητες».   

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι οποίες κάνουν λόγο για πέντε θανάτους από τη συγκεκριμένη ουσία σε διάστημα 11 μηνών, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι στις ελεύθερες περιοχές δεν έχουμε εντοπίσει τώρα τέτοιες περιπτώσεις, «ωστόσο, έχουμε αυξήσει τα μέτρα μας στα επικίνδυνα σημεία».   «Με το διάταγμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας της εν λόγω ουσίας πιστεύω ότι θα μπορούμε να δράσουμε καλύτερα», κατέληξε.


   Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ



Δημοσίευση σχολίου

Blogger