Τύπωμα νέου νομίσματος, συσσίτια με εποπτεία του Μαξίμου, ειδικό σχέδιο για τρόφιμα και  φάρμακα περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης Τσίπρα ως Plan B, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μυστικά, είχε συστήσει  ομάδα ειδικών αποστολών η οποία αναζητούσε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, για την οποία γνώριζε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά όχι και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης , σύμφωνα με την " Καθημερινή της Κυριακής". Στις αρμοδιότητες της ομάδας αυτής ήταν και ο τρόπος πληρωμής των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου εάν κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Είχαν, ακόμη γίνει επαφές με δύο εταιρείες, σε διαφορετικές ηπείρους, που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομίσματος με στόχο να προετοιμαστεί η χώρα  για έκδοση νέου νομίσματος.  Κατά την ίδια εφημερίδα στο πλαίσιο των αποστολών αυτών η Αθήνα έλαβε την πληροφόρηση πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας για την μετάβαση σε νέο νόμισμα και την κυκλοφορία του.

Επίσης, είχαν γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα στελέχη που είχαν αναλάβει τις μυστικές επαφές έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε να ενεργοποιηθεί κανένα σχέδιο από όσα εξετάστηκαν. 

Σύμφωνα το "Πρώτο Θέμα" το κυβερνητικό σχέδιο  περιελάμβανε επιπλέον τη συγκέντρωση φαρμάκων και τον έλεγχο του συστήματος τηλεπικοινωνιών της χώρας.  
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως το Μέγαρο Μαξίμου θα αναλάμβανε να οργανώσει συσσίτια καθώς οι αρμοδιότητες του ορισμού των στελεχών που θα διαχειρίζονταν τα δελτία τροφίμων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ήταν αρμοδιότητας του γραφείου του Πρωθυπουργού.
Υπήρχε και σχέδιο για την  συγκέντρωση φαρμάκων με «αντισυνταγματάρχη» του Γ΄ Σώματος Στρατού να κάνει την επίμαχη περίοδο ραντεβού σε φαρμακοποθήκες στη Μακεδονία έχοντας στην αποστολή του και το ενδεχόμενο επίταξης των τελωνείων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα κυβερνητικός αξιωματούχος είχε ζήτησει από τον ΟΤΕ όλο το χαρτογραφημένο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του οργανισμού.

Πάντως, όπως  δηλώνει στην «Καθημερινή», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις 27 Ιουνίου, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, συμφωνώντας να γίνει με τρόπο ομαλό και αναστρέψιμο.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger