Πηγή: EPA/ Taiwan CDC

Ένας ελάχιστα γνωστός ιός σκοτώνει παγκοσμίως όσους ανθρώπους και η ιλαρά. Την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από τα κουνούπια εντείνονται.
Έχοντας υπόψη την επιδημία Έμπολα που έπληξε την Δυτική Αφρική την περασμένη χρονιά, μπορεί να υποθέσει κανείς πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. 
Ειδικοί ερευνητές στο περιοδικό Nature Microbiology ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και όσους ασκούν πολίτικες υγείας σε μια βακτηριακή μόλυνση με το όνομα meliοdosis. Το βακτήριο που την προκαλεί συναντάται στην Νοτιανατολική Ασία και τη Βόρεια Αυστραλία, όμως μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές μέσω μολυσμένων ζώων.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν περίπου 165.000 περιπτώσεις της ασθένειας , από τις οποίες οι 89.000 θα είναι θανατηφόρες. Οι αριθμοί αυτή είναι αντίστοιχοι με εκείνους της ιλαράς που αντιμετωπίζεται με εμβολιασμό.
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προειδοποιούν πως ο ιος Ζίκα που έχει σημάνει ήδη συναγερμό στη Βραζιλία «έχει την προοπτική να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές».
Ο Ζίκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική τη δεκαετία του 1940 και ήταν άγνωστος στην αμερικάνικη ήπειρο έως πέρυσι, όμως πλέον έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, ο Παναμάς, η Βενεζουέλα , το Ελ Σαλβαρόρ και το Πουέρτο Ρίκο.
Στη Βραζιλία χιλιάδες άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Ζίκα. Ενώ ο ιός δεν θεωρείται θανατηφόρος , η παρουσία του την περασμένη χρονιά συνδέθηκε με την μικροκεφαλία, μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη των βρεφών. 
«Σίγουρα έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα ,όμως ξέρουμε τόσα λίγα για τον ιό που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» δήλωσε στο Reuters η Τρούντι Λάνγκ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Παράλληλα προειδοποίησε πως η διεθνής επιστημονικής κοινότητα πρέπει να κάνει κατι για να μάθει περισσότερα για τον συγκεκριμένο ιό, το  πως εξαπλώνεται και την πιθανότητα ανακάλυψης θεραπείας ή εμβολίου ενάντια στη δράση του.
«Το πάθημα του Έμπολα πρέπει να μας γίνει μάθημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger