Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ/EPA/Sebastien Nogier

Το AP υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της IAAF Λαμίν Ντιάκ χρειάστηκε να ζητήσει την μεσολάβηση του Βλάντιμιρ Πούτιν για να μην αγωνιστούν ντοπαρισμένοι Ρώσοι αθλητες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 στην Μόσχα.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αποκάλυψε αρχικά έκθεση, που θα δημοσιευτεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την οποία οι αξιωματούχοι της IAAF γνώριζαν από το 2009 το πρόβλημα ντόπινγκ με τους Ρώσους αθλητές και υπάρχει η σχετική αλληλογραφία.





Σήμερα με νέα του αναφορά το AP προχωρά παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι ο Λαμίν Ντιάκ έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτη του ότι έπρεπε να μεσολαβήσει στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, λόγω της φιλικής τους σχέσης, ώστε να μην αγωνιστούν οι "ύποπτοι" ντοπέ Ρώσοι αθλητές στο Παγκόσμιο της Μόσχας του 2013. Ο πρόεδρος της επιτροπής αντιντόπινγκ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού Ντικ Πάουντ ζητούσε επίμονα από τον Λαμίν Ντιάκ να παρέμβει στο πρόβλημα με τους Ρώσους αθλητές. Και τελικά ο πρώην πρόεδρος της IAAF επέλεξε (σύμφωνα με το δημοσίευμα) να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και να επιτύχει να μην αγωνιστούν εκείνοι οι αθλητές.



Στην ίδια έκθεση επίσης αναφέρεται ότι αίφνης τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τότε πήγαν από τα 6 εκατομμύρια $ στα 25, ποσό που κατέβαλε Ρωσική τράπεζα. Παράλληλα ο Λαμίν Ντιάκ άλλαξε τον δικηγόρο που χειριζόταν τις υποθέσεις των Ρώσων "ύποπτων" αθλητών, με κάποιον δικό του με ελάχιστη εμπειρία. Τον Χαμπίμπ Σισέ, ο οποίος (σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα) μαζί με τον γιο του Ντιάκ και Ρώσους αξιωματούχους συναντήθηκαν τότε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Μόσχας για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που τελικά μέσα σε ένα βράδυ "λύθηκε".


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΜΕ/EPA/Olivier Anrigo)


Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της WADA που φέρνει στην δημοσιότητα το AP, όλα τα μέλη του συμβουλίου της IAAF, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου, Λόρδου Σεμπάστιαν Κόε, είναι αδύνατον να μην είχαν γνώση της έκτασης του θέματος με το ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών. Ο Κόε από εχθές έχει διαψεύσει οποιαδήποτε γνώση, όμως τα νέα στοιχεία δρομολογούν σίγουρα εξελίξεις, εφόσον αποδειχθούν αληθινά.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger